Ratio представя: Нощ на учените 2020 |

Ratio представя: Нощ на учените 2020

27.11.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Включете се в Европейската нощ на учените – тази година от вкъщи 😊 Ще си говорим за ДНК, динозаври и свръхдетайлни наблюдения на живи човешки клетки!

🧬 Ще изследваме грешките в нашето ДНК – които наричаме още мутации. Във всяка една човешка клетка за 24 часа възникват между 10 000 и 100 000 такива грешки 😱 Натрупването на тези повреди води до тежки генетични заболявания. За да избегне това природата е изградила сложни механизми за откриването и отстраняването на тези повреди, които най-общо се означават като “поправка на ДНК”.

🔬 На фокус ще са и революциите в молекулярната биология. Най-модерните микроскопи вече ни позволяват да наблюдаваме в детайли човешки клетки в реално време, тоест докато са още живи. Такъв апарат за микроскопия на живи клетки (Live-cell imaging) си имаме и в лаборатория в България. За какво го използваме? Ще ви кажем на 27 ноември.

🦖 Jurassic Park в задния двор. Имало ли е динозаври на територията на България преди милиони години? Какви са били те и колко са били големи? Ще си направим една разходка във времето, която ще ни отведе до град Трън. Там се намира най-новото находище на динозавърски фосили у нас. Какво открихме за българските динозаври там?🕵️‍♂️

Ние ще ви срещнем с двама учени – Радослав Александров и Владимир Николов, а вие ще можете да им зададете всякакви въпроси в сферата на палеонтологията, молякулярната биология, генетиката, общата биология – и изобщо каквото ви хрумне 🤓

Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието, както и в канала на Ratio в YouTube.

/// Събитието е част от инициативата Европейска нощ на учените 2020 г. – https://nauka.bg/nosht2020/ и проекта KTRIO 4.

За лекторите