Престъпления на ума

Престъпления на ума

09.08.2017 (20:00) | Gramophone Club | ВХОД: СВОБОДЕН

На 9 август в Gramophone Club ще организираме нещо по-различно. Заедно с Предизвикай правото ще погледнем към криминалния свят на бъдещето.

“Аз не съм престъпник. Не съм направил нищо лошо”
Дали обаче това (че не сме направили нищо) е достатъчно (за да не бъдем третирани като престъпници)? За какво трябва да отговаряме: за всички порочни желания на нашия мозък или само за тази част от тях, които сме превърнали в действия на нашето тяло?

На 9 август ще си представим съдебните наказания на бъдещето, ще обсъдим дали машини ще сканират мозъците ни и ще премахват криминални мисли, преди да сме изпълнили дори подготовката за престъплението. И ако полицията има достъп до съзнанието ни, остава ли място за човешки свободи?

Този път няма да дадем доказани отговори, а ще дискутираме възможни сценарии. В събитието ще се включат биологът д-р Nikola Kerekov, Петър Горанов – преподавател по етика в СУ “Св. Климент Охридски”, и Liubomir Baburov – основател на Ratio. Модератор на дискусията ще бъде Stoyan Stavru, основател на “Предизвикай правото!”.

Повод за разговора ще бъде разказът на Peter Watts “Очите на Бога” (2013), но не е нужно да имате опит с текста, за да сте любопитни към бъдещето.