Ratio представя: Еволюция на храната

Ratio представя: Еволюция на храната

29.01.2019 (20:00) | City Stage | ВХОД: 10 лв.

Шоколадът може да ви помогне да отслабнете, полезен е за мозъка и ви прави щастливи. От друга страна, съвсем скоро какаото, което отглеждаме, няма да е достатъчно, за да отговори на огромното търсене и светът ще се сблъска с недостиг на шоколад.

Примамихме ви с шоколад, но ще задържим вниманието ви с наука и кино.

На 29 януари ви каним в City Stage, където ще събудим апетита ви за наука – на екрана с филма Food Evolution и на сцената с дискусионния ни панел.

Купи билет

Филмът ще бъде излъчен с английско аудио и без субтитри на български. Дискусията преди прожекцията ще се проведе на български език.

Ще си говорим защо качеството на храната, която ядем, е важно и от какво се определя, както и как можем да осигурим необходимите хранителни ресурси на нарастващото население на Земята. Поканили сме специалисти, които ще ни разкажат за това какво и защо ядем, как влияе храната на тялото и имунната ни система и какво значи здравословна и балансирана диета.

Темата ще продължи с прожекцията на документалния филм Food Evolution и гласът на Нийл деГрас Тайсън зад кадър.

Програма:

19:30 – отваряне на врати
20:00 – дискусионна част с нашите лектори (на български език)
20:40 – прожекция на филма Food Evolution (на английски език)
22:10 – дискусионна част с нашите лектори (на български език)

Покупката на билет не гарантира седящо място – препоръчваме ви да дойдете навреме, за да намерите най-удобното за вас!

Купи билет

 

За филма

Филмът ще бъде излъчен с английско аудио и без субтитри на български.

Food Evolution изследва противоречията около генно-модифицираните храни на фона на поляризирания и емоционален дебат по темата. Лентата ни води от насажденията на папая в Хавай през банановите ферми в Уганда до царевичните полета в Айова, за да ни покаже гледни точки и научни факти по една от най-горещите теми на нашето време. Филмът засяга теми като безопасност на храните, науката зад производството на храни, използването на пестициди, устойчивост и други.

Food Evolution е добре приет както от научните среди, така и от широката публика, тъй като успява да разруши митове и схизми за храната със силата на научната аргументация. А нашите лектори ще се опитат да направят същото по време на дискусията преди прожекцията.

Филмът има Metascore от 72 точки и е част от New York Times Critics’ Pick.

За лекторите

Никола Томов е съосновател на aesthetic by science – общество за научно-обоснован фитнес с над 25 хиляди последователи в YouTube и над 100 хиляди члена във фейсбук групи. Никола помага на заети професионалисти да постигат най-добрата форма в живота си чрез интелигентен лайфстайл дизайн. Освен това Никола обича да яде. Много. В предишния си живот е работил като аналист в един от най-големите Асет Мениджмънт фондове в Холандия, където прави мащабен проект върху социалните, икономически и обществени проблеми в агрикултурния сектор в световен мащаб.

Кирил Русев пише професионално за храна и хранене от 8 години. Старае се да държи мненията и емоциите си в различни джобове, като мненията подхранва с наука и здрав разум, а емоциите – с кулинария. Не държи да е прав на всяка цена и с готовност променя възгледите си в името на истината.

Д-р Никола Кереков е биолог и специалист по имунология, но чете и проявява интерес в почти всички сфери на познанието. Привърженик е на идеята, че човекът е много повече животно, отколкото е склонен да си признае, но вярва, че редките прояви на здрав разум у човечеството трябва силно да се окуражават – в интерес на едно по-светло бъдеще (идеалист и оптимист по природа). Не смята, че съществува такова нещо като свободна воля и личен избор, включително когато става дума за храна. Избягва да влиза в спорове на тема храни и диети, но ще се включи с научно обосновани аргументи в дискусията по темата.

Билети

Местата за събитието са ограничени – вземете своя сега! Покупката на билет не гарантира седящо място – препоръчваме ви да дойдете навреме, за да намерите най-удобното за вас.