В следващия епизод на Ratio Online ще си поговорим за:
📌 Химията на готвенето;
📌 Защо лукът е лют и защо люти на очите, когато го режем? Отговорът ще научим в рубриката “Няма глупави въпроси”.
📌В “DaFacts” ще ви разкажем за най-грандиозното ястие, влязло в официалните рекорди на Гинес.
📌От „Науката не спи“ ще разберете най-новото от света на науката.
📌 В „Препоръчано от Ratio“ ще откриете интересна книга, сериал или подкаст.
Вероятно сте чували от баба си съвети, свързани с готвенето, в които и за миг не сте се усъмнили. Защото баба знае най-добре – неслучайно прави най-добрата баница. Но повечето от нас, а понякога дори и нашите баби, имат грешна представа за някои от процесите в готвенето и често робуват на митове.
За да готвим още по-вкусно и да улесним живота си значително, ще се опитаме да развенчаем някои от митовете в готвенето:
🥦Трябва ли ни специален нож за зеленчуци?
🧂 Как влияе солта на времето за готвене?
🥩Трябва ли да мием месото преди готвене?
Златина Димитрова е комуникатор на науката и учител по наука. Има разнообразен опит в детски научни центрове и различни научни формати. Участвала е с лекции и научни шоута в различни фестивали на науката в България и по света. Част от Корпуса за бързо гърмене. Един от ръководителите на Българският отбор на Младите естествоизпитатели и ментор на детски конкурс за комуникация на науката в Лил, Франция.