Ratio Online - Паяци |

Ratio Online – Паяци

21.07.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН
В последните месеци се срещаме с вас изцяло онлайн и това ни накара да създадем нещо по-динамично и разнообразно, което да пасва на онлайн-средата. Представяме ви Ratio Online – нашето импровизирано предаване, в което ще се срещаме с повече хора, с които ще си говорим на различни теми:
 
📌 В допълнителната ни рубрика “Науката не спи” ще обсъдим най-новото от научния свят, включващо cuberovers и летящи змии.
📌 От “Няма глупави въпроси” ще разберете възможно ли е да съществуват обекти изцяло направени от антиматерия.
📌 В “Препоръчано от Ratio” ще откриете интересна книга, сериал или подкаст.
 
Ratio Online си има и основна тема – в този епизод тя ще е посветена на паяците, които се оказват по-забележителни, отколкото сме предполагали.
 
👉 Паяците – красиви или страховити, безобидни или смъртоносни, скучни или атрактивни? Тези въпроси вълнуват милиони хора по света.
 
Атрактивното им поведение и огромното им разнообразие предизвикват учени и любители да ги изследват и отглеждат като домашни любимци. Не случайно Спайдърмен се превърна в един от най-популярните супергерои от комикси и филми 🙂
 
На 21 юли ще поставим на фокус тези интересни животни, за да разберем неща като:
 
🕷️ Как са устроени паяците?
🕷️ Кои са най-забележителните представители сред тях?
🕷️ Колко всъщност е отровна Черната вдовица?
🕷️ Полагат ли паяците грижи за своето потомство и умеят ли да летят и танцуват?
🕷️ Има ли лечение за арахнофобията – или страха от паякообразни?

За лектора

Доц., д-р Стоян Лазаров завършва магистратура в Софийски университет с тема “Паяците на Същинска Средна гора”. През 1999 като асистент в Институт по зоология при БАН защитава дисертация на тема “Фаунистични, зоогеографски и екологични изследвания на паяците в Същинска Средна гора”, придобивайки научнота степен доктор.
 
Участвал е в над 70 научно изследователски експедиции изследващи фауната на паяците в България, Македония, Хърватска, Черна гора, Гърция, Сърбия, Турция, Грузия. Описал е 17 нови вида за науката паяци.