Ratio Online – Енергия на бъдещето: ITER

Ratio Online – Енергия на бъдещето: ITER

25.08.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН
Този епизод на Ratio Online отново е част от Месеца на Физиката. В него ще си говорим за:
 
📌 Как можем да затворим звезда в буркан?
📌 Енергията на бъдещето и международния термоядрен реактор (ITER) във Франция.
📌 От “Науката не спи” ще разберете най-новото от света на науката.
📌 В “Препоръчано от Ratio” ще откриете интересна книга, сериал или подкаст.
Почти всеки свързва термоядрения синтез с водородната бомба. На 25 август обаче ще си говорим за термоядрения синтез за мирни цели – на фокус ще е темата за енергията на бъдещето.
 
От 2010 г насам в Южна Франция се строи реактор от нов тип, който има за цел да създаде едно малко слънце на Земята. Реакторът е с тегло 23 000 тона – това е приблизително равно на теглото на 3 Айфелови кули. Разполага се се на 13 метра под земята и 60 метра над нея и има приблизително 10 милиона части 😱
 
Идеята за такъв реактор възниква още по време на Студената война. През 1985 год. Горбачов и Роланд Рейган се срещат в Женева, където решават да работят в посока за международно сътрудничество с цел получване на неизчерпаема термоядрена енергия. Така се появява идеята за ИТЕР – от латински „пътят“ – или международен термоядрен експериментален реактор ⚡.
 
Споразумението за проекта се подписва официално през 2006 год., а страните-участници в проекта са 35: Европейски съюз, Китай, Индия, Южна Корея, Русия, САЩ, Япония и др.
 
По време на събитието ще ви разкажем за инженерните предизвикателства по конструирането и изграждането на този грандиозен проект с такова мащабно международно участие,, координация и политическо влияние.
Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието, както и в канала на Ratio в YouTube.

Дарителски билет

Събитието можете да гледате безплатно, но ако желаете да подкрепите това, което правим, можете да го направите, като си вземете дарителски билет или пък в Patreon:

За лектора