Ratio ONLINE: 3D принтери срещу пандемията

Ratio ONLINE: 3D принтери срещу пандемията

07.04.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

На 7 април ще разберем по какви начини 3D принтерите и технологиите, свързани с тях, стават все повече част от ежедневието ни. Mожем ли наистина с обикновен 3D принтер у дома да помогнем за спасяването на животи в настоящата обстановка?

В последните години 3D принтирането претърпя същинска революция. Благодарение на развитието на технологиите 3D принтерите са много по-достъпни и вече доста хора имат такъв у дома си. Междувременно, редица индустрии постепенно въвеждат 3D принтирането във все повече от производствените си практики. Откриването на нови материали и демократизирането на сферата пък създаде огромни общности от любители, които непрекъснато споделят дизайни и откриват нови приложения на технологията. В последните седмици, мобилизирането тъкмо на тази общност може да е от полза за медицинските специалисти при борбата с епидемията от COVID-19.

На събитието ще разберете какво представляват 3D принтерите, как работят и какво може да правим с тях. Ще поговорим и за неща като:

  • Какви други приложения имат 3D принтерите?
  • С какви материали могат да работят и можем ли да 3Д-принтираме храна?
  • Какви са най-малките и най-големите неща, които можем да принтираме?
  • Какво е бъдещето на технологията, къде е границата между научната фантастика и реалността?

Гледайте ни наживо – започваме в 20:00! Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието.

За лекторите

Антон Белев е дългогодишен технологичен журналист, блогър, ентусиаст на тема триизмерен печат и потребител на голям набор от разнообразни 3D принтери и технологии, свързани с тях.

Борис Яначков е студент по химия с интерес към конструирането на различни устройства, което до голяма степен се превръща и в негово хоби. Заедно със своя колега химик, Любен Бориславов, решават да конструират уред, който може да конструира други уреди- а именно 3D принтер. Когато започват да работят по този проект те осъзнават че няма да намерят желаните характеристики във вече съществуващ модел и затова започват от нулата и конструират 3D принтер по собствен проект.
В последните седмици те участват с 3D принтера си в благотворителна инициатива и с негова помощ в рамките на 2 дни изпринтират 23 медицински щита. Щитовете са окомплектовани, стерилизирани и дарени на нуждаещи се болници напълно безплатно.

Дарителски билет

Събитието можете да гледате безплатно, но ако желаете да подкрепите това, което правим, можете да го направите, като си вземете дарителски билет.

Предишно събитие Следващо събитие