Ratio ONLINE: 3D принтери срещу пандемията |

Ratio ONLINE: 3D принтери срещу пандемията

07.04.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

На 7 април ще разберем по какви начини 3D принтерите и технологиите, свързани с тях, стават все повече част от ежедневието ни. Mожем ли наистина с обикновен 3D принтер у дома да помогнем за спасяването на животи в настоящата обстановка?

В последните години 3D принтирането претърпя същинска революция. Благодарение на развитието на технологиите 3D принтерите са много по-достъпни и вече доста хора имат такъв у дома си. Междувременно, редица индустрии постепенно въвеждат 3D принтирането във все повече от производствените си практики. Откриването на нови материали и демократизирането на сферата пък създаде огромни общности от любители, които непрекъснато споделят дизайни и откриват нови приложения на технологията. В последните седмици, мобилизирането тъкмо на тази общност може да е от полза за медицинските специалисти при борбата с епидемията от COVID-19.

На събитието ще разберете какво представляват 3D принтерите, как работят и какво може да правим с тях. Ще поговорим и за неща като:

  • Какви други приложения имат 3D принтерите?
  • С какви материали могат да работят и можем ли да 3Д-принтираме храна?
  • Какви са най-малките и най-големите неща, които можем да принтираме?
  • Какво е бъдещето на технологията, къде е границата между научната фантастика и реалността?

Гледайте ни наживо – започваме в 20:00! Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието.

За лекторите

Антон Белев е дългогодишен технологичен журналист, блогър, ентусиаст на тема триизмерен печат и потребител на голям набор от разнообразни 3D принтери и технологии, свързани с тях.

Борис Яначков е студент по химия с интерес към конструирането на различни устройства, което до голяма степен се превръща и в негово хоби. Заедно със своя колега химик, Любен Бориславов, решават да конструират уред, който може да конструира други уреди- а именно 3D принтер. Когато започват да работят по този проект те осъзнават че няма да намерят желаните характеристики във вече съществуващ модел и затова започват от нулата и конструират 3D принтер по собствен проект.
В последните седмици те участват с 3D принтера си в благотворителна инициатива и с негова помощ в рамките на 2 дни изпринтират 23 медицински щита. Щитовете са окомплектовани, стерилизирани и дарени на нуждаещи се болници напълно безплатно.