Ratio Online: Ехо от Вселената |

Ratio Online: Ехо от Вселената

07.07.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН
🌌 Нощното небе изглежда доста по-различно, когато го погледнем с “други очи”.
Ако наблюдаваме Космоса в радиовълни, Слънцето не е толкова ярко и затова можем да видим по-ясно мистични обекти като черни дупки, зараждащи се нови звезди и планетарни системи, дори как си взаимодействат някои галактики.
 
На 7 юли ще обсъдим:
📡 Защо е важна радиоастрономията и какво може да ни разкрие за Вселената?
📡 Как мобилните телефони, безжичният интернет и спътниците, кръжащи над Земята, ограничават радиоастрономите?
📡 Как да си построим радиотелескоп?
📡 Какво е LOFAR и какво да очакваме от включването на България в този голям международен проект?
 
Очаквайте още и от новите ни рубрики “Науката не спи”, “Няма глупави въпроси” и “Препоръчано от Ratio”.

За участниците

 👉 Д-р Камен Козарев е доцент в Институт по астрономия към БАН, защитил докторантура в Бостънския университет и специализирал в Харвардската обсерватория. Занимава се с изследвания на слънчевата активност и космическото време с помощта на числени модели, наблюдения на Слънцето в ултравиолетова светлина и УКВ радио диапазона. Д-р Козарев е основният двигател на проекта за създаване на българска наблюдателна станция на европейския радиотелескоп LOFAR.

 

👉 Д-р Янина Методиева завършва магистърска степен по Астрономия и астрофизика във Физическия факултет на СУ през 2013 г. През 2018 г. защитава докторантура в Queen’s University, Белфаст и Обсерваторията в Арма, Северна Ирландия.

Научните й интереси са в областта на изследванията на хладни звезди и техните планетни системи в различни части на електромагнитния спектър, предимно в радио и ултравиолетови вълни. През 2017 г. Янина участва в строежа на Ирландската станция на системата радиотелескопи LOFAR. В момента работи и преподава в института по астрофизика към Виенския университет.