Ratio ONLINE: Морбили vs. Имунна памет |

Ratio ONLINE: Морбили vs. Имунна памет

09.06.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Различни инфекциозни заболявания ни дебнат зад всеки ъгъл, готови да ни нападнат във всеки момент 🦠 За щастие, организираното здравеопазване, достъпът до чиста вода и безопасна храна, разработването на ваксини и антибиотици, днес ни спасяват от фатален нокаут.

Независимо от всичко обаче, основното средство за борба с инфекциите си остава имунната ни система 👀 Eдна от най-важните ѝ способности е да запомня повечето патогени, с които се е сблъсквала. Това ѝ позволява да ги побеждава по-лесно при повторна среща на ринга.

Въпреки милионите години еволюция, тя остава силно уязвима – патогените врагове еволюират по-бързо, изработвайки непрекъснато нови начини да я изненадат и надхитрят. Най-новите научни данни сочат, че един добре познат ни вирус – този на морбили – умее да й забива толкова силно кроше, че може да й докара пълна амнезия 💪

На 9 юни ще си поговорим повече с Велислава Петрова за борбата между болестите и имунната система и в частност:
📍 Какво представлява и как работи имунната памет?
📍 Как вирусът на дребната шарка (морбили) може да я разруши, предизвиквайки своеобразна имунна амнезия и каква е българската връзка в това ново откритие?
📍 Какви последствия може да има подобна травма за имунитета ни към други заболявания?
📍 Защо е важно да се ваксинираме срещу морбили и други инфекциозни заболявания?

На живо по време на събитието ще се включи и Майкъл Маршал от Мърсисайдсткото скептично общество, когото вече познавате от сцената на Ratio. С него ще обсъдим как протекоха най-тежките моменти от епидемията от COVID-19 във Великобритания и как се борят с конспиративните теории около вируса на острова.

За участниците

👀 Велислава Петрова е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. След като завършва НПМГ, тя продължава висшето си образование във Великобритания и прави докторантура по имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система.

След защитата на докторската си степен Велислава
е асистент в King’s College в Кеймбридж и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Заедно със свои колеги тя провежда мисии в Западна Африка за тестване на инфекциозни болести в такива мобилни лаборатории, поддържани само със слънчева енергия.

Научната си дейност Велислава продължава в най-големия институт за генетични изследвания в Европа – Wellcome Sanger Institute – където тя изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания. Понастояшем Велислава е и консултант към екипа за иновации в агенцията на ООН за борба със СПИН в Женева, а също и в Коалицията за епидемична готовност и иновации (CEPI).

👀 Майкъл Маршал е директор “Проекти” на Good Thinking Society и вицепрезидент на The Merseyside Skeptics Society. Също така, той често разговаря с поддръжници на псевдонауките в подкаста Be Reasonable.