Ratio ONLINE: Морбили vs. Имунна памет

Ratio ONLINE: Морбили vs. Имунна памет

09.06.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Различни инфекциозни заболявания ни дебнат зад всеки ъгъл, готови да ни нападнат във всеки момент 🦠 За щастие, организираното здравеопазване, достъпът до чиста вода и безопасна храна, разработването на ваксини и антибиотици, днес ни спасяват от фатален нокаут.

Независимо от всичко обаче, основното средство за борба с инфекциите си остава имунната ни система 👀 Eдна от най-важните ѝ способности е да запомня повечето патогени, с които се е сблъсквала. Това ѝ позволява да ги побеждава по-лесно при повторна среща на ринга.

Въпреки милионите години еволюция, тя остава силно уязвима – патогените врагове еволюират по-бързо, изработвайки непрекъснато нови начини да я изненадат и надхитрят. Най-новите научни данни сочат, че един добре познат ни вирус – този на морбили – умее да й забива толкова силно кроше, че може да й докара пълна амнезия 💪

На 9 юни ще си поговорим повече с Велислава Петрова за борбата между болестите и имунната система и в частност:
📍 Какво представлява и как работи имунната памет?
📍 Как вирусът на дребната шарка (морбили) може да я разруши, предизвиквайки своеобразна имунна амнезия и каква е българската връзка в това ново откритие?
📍 Какви последствия може да има подобна травма за имунитета ни към други заболявания?
📍 Защо е важно да се ваксинираме срещу морбили и други инфекциозни заболявания?

На живо по време на събитието ще се включи и Майкъл Маршал от Мърсисайдсткото скептично общество, когото вече познавате от сцената на Ratio. С него ще обсъдим как протекоха най-тежките моменти от епидемията от COVID-19 във Великобритания и как се борят с конспиративните теории около вируса на острова.

За участниците

👀 Велислава Петрова е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. След като завършва НПМГ, тя продължава висшето си образование във Великобритания и прави докторантура по имунология в Университета в Кеймбридж, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система.

След защитата на докторската си степен Велислава
е асистент в King’s College в Кеймбридж и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Заедно със свои колеги тя провежда мисии в Западна Африка за тестване на инфекциозни болести в такива мобилни лаборатории, поддържани само със слънчева енергия.

Научната си дейност Велислава продължава в най-големия институт за генетични изследвания в Европа – Wellcome Sanger Institute – където тя изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания. Понастояшем Велислава е и консултант към екипа за иновации в агенцията на ООН за борба със СПИН в Женева, а също и в Коалицията за епидемична готовност и иновации (CEPI).

👀 Майкъл Маршал е директор „Проекти“ на Good Thinking Society и вицепрезидент на The Merseyside Skeptics Society. Също така, той често разговаря с поддръжници на псевдонауките в подкаста Be Reasonable.

Дарителски билет

Събитието можете да гледате безплатно, но ако желаете да подкрепите това, което правим, можете да го направите, като си вземете дарителски билет.

Предишно събитие Следващо събитие