Ratio ONLINE: В търсене на планетата Х

Ratio ONLINE: В търсене на планетата Х

28.04.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Отесня ли ви вече вкъщи? Дойде ли ви в повече физическата изолация? Елате да се разходим заедно из крайните части на нашия „заден двор“ – Слънчевата система, където може би съществува планета в по-голяма изолация 😲😲😲

Ще прелетим покрай Уран и Нептун, ще помахаме на тъжния Плутон, ще се гмурнем в пояса на Кайпер и облака на Оорт в търсене на мистериозната девета планета.

Хипотетичният небесен обект е с 10 пъти по-голяма маса от Земята и орбита около 20 пъти по-отдалечена от Слънцето от тази на Нептун. Ако съществува, на планетата Х ѝ трябват между 10 и 20 хил. земни години, за да направи една пълна обиколка около Слънцето. 🌞

🔭 Кой, как и защо търси планетата Х, и ще я намери ли някога?
🧐 Какво общо има летящият холандец с инуитските божества и американския политик Джо Байдън?

На тези и на още много любопитни въпроси ще ни отговори Венцислав Петров на следващото ни онлайн събитие. Започваме в 20:00 на 28 април, вторник!

Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието.

За лектора

Венцислав Петров има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2018 г. е част от магистърската програма “Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра „Астрономия“ на СУ.

Венци винаги е бил страстен привърженик на науката и истински вярва, че опознавайки космоса и небесните тела, ние не просто научаваме повече за тях, а и ще открием поне част от отговорите на големите въпроси, които вълнуват човечеството, откакто то съществува: Защо ние? Защо тук? Какво ни предстои?

Дарителски билет

Събитието можете да гледате безплатно, но ако желаете да подкрепите това, което правим, можете да го направите, като си вземете дарителски билет.

Предишно събитие Следващо събитие