Ratio ONLINE: В търсене на планетата Х |

Ratio ONLINE: В търсене на планетата Х

28.04.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Отесня ли ви вече вкъщи? Дойде ли ви в повече физическата изолация? Елате да се разходим заедно из крайните части на нашия „заден двор” – Слънчевата система, където може би съществува планета в по-голяма изолация 😲😲😲

Ще прелетим покрай Уран и Нептун, ще помахаме на тъжния Плутон, ще се гмурнем в пояса на Кайпер и облака на Оорт в търсене на мистериозната девета планета.

Хипотетичният небесен обект е с 10 пъти по-голяма маса от Земята и орбита около 20 пъти по-отдалечена от Слънцето от тази на Нептун. Ако съществува, на планетата Х ѝ трябват между 10 и 20 хил. земни години, за да направи една пълна обиколка около Слънцето. 🌞

🔭 Кой, как и защо търси планетата Х, и ще я намери ли някога?
🧐 Какво общо има летящият холандец с инуитските божества и американския политик Джо Байдън?

На тези и на още много любопитни въпроси ще ни отговори Венцислав Петров на следващото ни онлайн събитие. Започваме в 20:00 на 28 април, вторник!

Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието.

За лектора

Венцислав Петров има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2018 г. е част от магистърската програма “Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра „Астрономия“ на СУ.

Венци винаги е бил страстен привърженик на науката и истински вярва, че опознавайки космоса и небесните тела, ние не просто научаваме повече за тях, а и ще открием поне част от отговорите на големите въпроси, които вълнуват човечеството, откакто то съществува: Защо ние? Защо тук? Какво ни предстои?