Ratio Online: Полио |

Ratio Online: Полио

15.12.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

В този епизод на Ratio Online ще си говорим за паралитичния полиомиелит (детски паралич) и колко сме близо до окончателното му изкореняване.
Освен основната ни тема, в епизода ще чуете още:
📌 За какво се е използвал кетчупът в миналото?
📌 Имат ли патогените, вируси и бактериите някакъв цвят и какъв?
📌 От „Науката не спи“ ще разберете най-новото от света на науката.
📌 В „Препоръчано от Ratio“ ще откриете интересна книга, сериал или подкаст.

Паралитичният полиомиелит е познат още като детски паралич или полио. Причинителите му са три типа полиовируси, които придружават човечеството още от древността. През 50-те години на миналия век обаче започва повсеместно приложение на полиомиелитните ваксини. В резултат на това заболяемостта рязко спада и е намалена с 99,9%.

Сега Световната здравна организация има за цел болестта да бъде изкоренена. В резултат на глобални координирани усилия през септември 2015 г. дивият полиовирус тип 2 е обявен за изкоренен, а през октомври 2019 г. – див полиовирус 3.

В България няма случай на полиомиелит в последните 30 години. Въпреки това, в страни като Пакистан и Афганистан все още се регистрират случаи на паралитичен полиомиелит, предизвикан от див полиовирус 1. Поради ниско имунизационно покритие в някои страни циркулират т.нар. ваксино-дериватни полиовируси, които са възвърнали своята болестотворна сила и са в състояние да предизвикат паралитично заболяване.

Присъединете се към разговора ни с доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, за да разберете повече за осакатяващия ефект на полиовирусите и какво трябва да направим, за да не допуснем завръщането им в световен мащаб.

За лектора: