Ratio ONLINE: Нашествие от скакалци

Ratio ONLINE: Нашествие от скакалци

12.05.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

 

Нашествията от скакалци не се срещат единствено в религиозни текстове, вещаещи края на света 👀 През декември 2019 година облаци от стотици милиони скакалци нахлуха в Кения. Експлозията в популацията на тези насекоми застрашава изхранването на населението в 10 държави от Източна Африка, както и редица страни от Югозападна Азия, включително Етиопия, Сомалия, Уганда, Судан, Йемен.

В следващите месеци проблемът се задълбочи и усложни, както поради пандемията от COVID-19, така и поради подходящите климатични условия, които благоприятстват продължаващото намножаване и миграция на скакалците.

🦗 Защо се случват подобни нашествия?
🦗 Има ли причина за масовото намножаване на скакалци по света?
🦗 Каква е природата и историята на този феномен?

На тези и други интересни въпроси ще ни отговори доц. д-р Драган Чобанов на следващото ни онлайн събитие на 12 май.
Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието.

За лектора

Доц. д-р Драган Чобанов завършва магистратура „Ентомология“ в Биологическия факултет на СУ през 2005 година, през 2009 защитава докторат в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, където работи понастоящем и ръководи изследователската група „Фауна, таксономия и екология на безгръбначни животни“.

Научните му интереси са в областта на еволюцията, филогеографията, опазването, биоакустиката и систематиката на правокрилите насекоми (скакалци, щурци). Публикувал е над 60 научни труда в специализирани научни списания и книги и над 400 оценки на природозащитния статус на европейски скакалци в Червения списък на Международния съюз на защита на природата. Организирал и провел е множество научни експедиции в страната и чужбина, включително по-голямата част от Балканския полуостров, Кавказ, Казахстан, Крим, Мароко, Турция.

Дарителски билет

Събитието можете да гледате безплатно, но ако желаете да подкрепите това, което правим, можете да го направите, като си вземете дарителски билет.

Предишно събитие Следващо събитие