Ratio представя: Марс - нашият нов дом |

Ratio представя: Марс – нашият нов дом

16.03.2021 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Червената планета 💫 Няма друг обект в космоса, към който хората да са се стремили с толкова хъс и вдъхновение. Планетата е станала неразривна част дори от ежедневните ни разговори – когато използваме думата „марсианци“ като нарицателно за всяка извънземна раса, или питаме неориентирания си събеседник „Ти да не падаш от Марс?“.

Гениалните инженери Вернер фон Браун и Сергей Корольов са гледали на кацането на Луната просто като междинна стъпка към крайната цел – Марс.
Освен обичайните заподозрени, сега натам са отправили поглед и много нови играчи, някои от които са изцяло в частния сектор. Вероятно скоро ще станем свидетели на първия пилотиран полет до Марс, а футуристите и фантастите виждат съвсем малко след това и изграждането на постоянна база там. Човечеството ще се превърне в космическа цивилизация.

Марс обаче съвсем не е най-гостоприменото място и условията там не са дори близки до тези, с които сме свикнали тук на Земята. Но Марс не винаги е изглеждал така. Множество изследват сочат, че в геологическото си минало, преди милиарди години, той е приличал много повече на Земята – с водни океани, континенти и реки. Ето защо не само в научната фантастика, но и все повече сред учените, се разисква концепцията за т.нар. тераформиране или как и доколко можем да изменим условията на друга планета така, че тя да стане по-подходяща за обитаване от Homo sapiens.

Преди, обаче, да се впуснем в това марсианско приключение трябва да си отговорим на някои въпроси:
🌟 Как бихме живели на Марс в момента и защо точно там?
🌟 Възможно ли е някога да се разхождаме спокойно по марсианските скали, без нужда от марсоходи и костюми под налягане?
🌟 Дали Марс ще се превърне в новата Земя?
🌟 Какво означават „статит“, „солета“ и „ескалиращ парников ефект“ ?

Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието, както и в канала на Ratio в YouTube.

За участниците

Венцислав Петров има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2020 г. е дипломиран магистър от програмата “Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра „Астрономия“ на Софийския университет. Научните му интереси са насочени основно в областта на близките космически обекти – Луната, планетите от Слънчевата система, поясът на Кайпер.
Венци е убеден привърженик на науката и вярва, че астрономията ни помага не само да разберем по-добре Вселената около нас, а и да си отговорим поне отчасти на големите въпроси, които ни вълнуват от зората на човечеството: Защо ни има? Защо тук? Къде отиваме?

//// Събитието е част от инициативата Ratio Online, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Публики”.