Ratio представя: A Star is Born

Ratio представя: A Star is Born

05.09.2019 (19:00) | Kino Cabana | ВХОД: СВОБОДЕН

Звездите, както и хората, се “раждат”, “съзряват, “живеят” и “умират”, но какво означават тези думи за най-големите термоядрени реактори във Вселената?

В момента можем да наблюдаваме отблизо само една звезда – нашето Слънце. Но благодарение на постиженията на астрофизиката все пак сме разнищили доста от тайните на повечето негови “събратя”. На “A Star is Born” ще научите някои от тях, например:

  • до къде се простира разбирането ни за звездите, защо дължим собственото си съществуване на тях и какво предстои да научим от тях;
  • защо и как “умират” звездите и какво ще се случи със Земята, когато времето на Слънцето настъпи;
  • както и най-важното – как да си направим звезда!

За лектора

Виктор Данчев е физик в ЕндуроСат и магистър по Теоретична Физика в Софийски Университет. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.