Ratio представя: Fooling the AIs for fun and survival

Ratio представя: Fooling the AIs for fun and survival

04.12.2018 (19:30) | Клуб Строежа | ВХОД: Свободен

Днес изкуственият интелект е важна и пълна с потенциал част на информатиката. Но може ли нещо толкова сложно като човешката интелигентност да бъде симулирано от машина или това е научна арогантност?

Докато AI се готви за подвизи, които имат потенциала да променят обществото ни, той се отличава и с изключителна крехкост – невронната мрежа може да се “счупи” неочаквано лесно. Ще ви обясним на какво се дължи това с помощта на тостери и котки, ще научите как точно се обучава един изкуствен интелект, какво е “злонамерен пример” и как точно “чупи” модела на изкуствения интелект, както и най-добрите тактики за защита от него. Ще си поговорим още и за новите заплахи, които вървят в авангарда на AI. Тайните на изкуствения интелект ще ни разкрият Христо Томов и Георги Янев.

Музикалният подбор на Ivan Milev “ShakerMaker” ще ни въведе в подходящо настроение за темата преди началото на презентацията и ще го поддържа по време на почивките.

ПРОГРАМА
19:30 Музикална селекция от ShakerMaker
20:00 “Fooling the AIs for fun and survival” с Христо Томов
20:50 Дискусия с Христо Томов и Георги Янев
21:30 Музикална селекция от ShakerMaker

През 2006 Христо Томов съосновава фирма “Дриймикс” и в момента води AI направлението в компанията. За 15 години в ИТ сферата в България той се занимава с всевъзможни неща – от системна администрация, през разработка на софтуер и софтуерна архитектура до EAI и Business Intelligence. Преподавал е „Основи на електронното управление“ в магистърската програма на СУ.
Георги Янев е магистър-инженер със специализация по Роботика. Пътешественик по душа, дърводелец и градинар по хоби. Въпреки че е фен на фантастиката, той си пада по практичното лице на науката. Занимава се с разработка на свързани вградени системи, още преди в употреба да влезе терминът IoT. В последните години интересът му е фокусиран в сферата на приложния АI.