Ratio представя: Freud in 2018. Really?

Ratio представя: Freud in 2018. Really?

23.08.2018 (20:00) | Gramophone Club | ВХОД: Свободен

Зигмунд Фройд и неговата мисловна школа (психоанализа и психодинамична психотерапия) упражняват мощни влияния върху западната култура. Въпреки това, много филми, телевизионни предавания и учебни програми описват психодинамичната теория като ненаучна или дори глупава. В най-добрия случай тя често се описва като малко повече от интересна историческа бележка под линия с малко значение за днешното психично здраве.

След кратко обсъждане на някои митове за Фройд и описание на други форми на лечение, ще се съсредоточим върху съвременната психодинамична терапия. Както ще покажем, психодинамичната практика през 2018 г. е много различна от тази през 1918 г. и има научни доказателства за нейната клинична значимост и значение за областта на психичното здраве. Много психодинамични концепции всъщност са доста интуитивни.

През темата ще ни преведе д-р Брайън Шарплес. Той е доцент в Американската школа по професионална психология (ASPP) в университета Аргоси, Северна Вирджиния. Д-р Шарплес има широки интереси в сфертата на абнормната психология и психотерапията. Той е публикувал над 40 статии за популярни и по-малко известни разстройства, психодинамична терапия, професионални проблеми и история / философия на клиничната психология. Автор е на 2 книги: Sleep Paralysis: Historical Psychological, and Medical Perspectives съвместно с д-р Карл Дограми) и Unusual and Rare Psychological Disorders: A Handbook for Clinical Practice and Research. В момента работи по книга за психодинамичната терапия. В свободното си време обича да свири пънк и метал на китара и да посещава древни исторически обекти и замъци.