Ratio представя: Кърлежите кръвопийци ONLINE |

Ratio представя: Кърлежите кръвопийци ONLINE

17.03.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Пролетта идва, а с нея зачестяват и разходките в паркове и планини. Това е сезонът с най-висока активност на кърлежите, които освен, че са ни неприятни, могат да ни предадат редица опасни заболявания. Но доколко добре познаваме тези неприятни съседи?

На 17 март ще си говорим за неща като:

📍 Как кърлежите ни откриват, за да пият кръв от нас?
📍 Защо всъщност кърлежите пият кръв?
📍 Какво се случва с тях и с нас след това?
📍 Има ли кърлежи, които живеят постоянно върху нас?
📍 Къде се развиват кърлежите и за колко време?
📍 Могат ли кърлежите да се размножават незабелязано в собствения ни дом или двор?

Отговорите на тези и още въпроси ще научим от д-р Огнян Миков – когото може би вече познавате от сцената на Ratio и лекцията му, посветана на комарите.

Д-р Огнян Миков ще ни разкаже колко и какви видове кърлежи можем да срещнем у нас и по света. Ще ни разкрие още какви заболявания могат да пренасят те и как да предпазим себе си и домашните си любимци от тях. Няма да минем и без задължителните практически съвети как да ги отстраним по безопасен начин.

За лектора

Огнян Миков е специализирал „Ентомология” в БФ на СУ през 2000 г. С комари се занимава от 2002 г., когато започва докторантура върху маларийните комари в Националния център по заразни и паразитни болести в София (НЦЗПБ). Защитава докторска дисертация през 2008 г., а от следващата година изследва разпространението на тигровия комар у нас.

Освен с комари, Огнян се занимава и с изучаването на други насекоми с медицинско значение, което го прави един от малкото медицински ентомолози у нас.