Ratio представя: Няма глупави въпроси

Ratio представя: Няма глупави въпроси

18.12.2018 (20:00) | Клуб Строежа | ВХОД: Свободен

В края на декември отново ще насочим вниманието ви към научни, технологични, инженерни и биологични дисциплини и с астрономически мащаб ще забием третото издание на „Няма глупави въпроси“ точно преди Коледа!

❓Имате научен въпрос, не разбирате дадено явление или имате друг тип социално-битова дилема, за която само науката може да помогне? Пишете в страницата на събитието, а нашите лектори ще ви дадат отговор на 18 декември.

Това ще бъде последното ни събитие за тази година и за разнообразие ще го оставим изцяло във ваши ръце – нямаме предварителен сценарий, а само няколко „студени“ опорни точки, така че вашите въпроси ще определят посоката на дискусията.
Понеже Коледа вече наближава, ще поговорим за:
– измръзвания,
– парадоксално разсъбличане,
– разюздания живот на една звезда (twinkle, twinkle little star),
– абсолютната нула по скалата на Келвин и още…

Ето и кои са учените, които ще застанат на горещите столове:

Петър Руевски е истински фен на физиката. Инженер по образование (и призвание) и програмист по професия, но в живота нищо техническо не му е чуждо. Неутолимо вътрешно любопитство го кара (на моменти против волята му) да вниква в дълбочина в устройството на всичко около нас – как и защо работи и на какви принципи се основава. Има вроден усет да прави нещата да работят по-добре. Независимо дали става дума за тостер, фотоапарат, 3-D принтер или токамак. Някога хора като него са проектирали пирамидите, строили са катапулти, стенобойни машини, кораби и сложни крепостни съоръжения, но бидейки скромен, понастоящем помага на колите да се движат плавно в гравитацията на Земята.

Марияна Богданова е родена в София и завършва специалност бакалавър по Информатика във ФМИ. След десет години работа като програмист се обръща към физиката и през 2017 защитава магистратура по Космически изследвания с фокус върху Слънцето и моделирането на слънчева плазма. В момента е докторант по Астрономия и Астрофизика във ФзФ на СУ, а обект на изследванията ѝ са областите на звездообразуване в нашата Галактика. Извън факултета се занимава с преподаване на роботика за ученици, създаване на уеб сайтове и дизайн на градски игри.

Д-р Никола Кереков е биолог и специалист по имунология, но чете и проявява интерес в почти всички сфери на познанието. Привърженик е на идеята, че човекът е много повече животно, отколкото е склонен да си признае, но вярва, че редките прояви на здрав разум у човечеството трябва силно да се окуражават – в интерес на едно по-светло бъдеще (идеалист и оптимист по природа). Не смята, че съществува такова нещо като свободна воля и личен избор.