fbpx

Ratio представя: Професия “Боен пилот”

Ratio представя: Професия “Боен пилот”

12.02.2019 (20:00) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

Първият полет на човек се е осъществил преди малко повече от 100 години. Изобретяването на самолетите и другите летателни средства е дало огромен тласък на науката и технологията. Съвсем скоро след разработването на първите масови самолети се вижда и потенциалът за употребата им за бойни действия – ражда се бойният самолет и бойната авиация. Така завладяването на дотогава недостижимата среда за човечеството е променило радикално бойните тактики и законите на войната.

Майор Стоян Петков от авиобаза Граф Игнатиево ще ни разкаже:

– какво означава да си пилот на изтребител;
– с какво бойната авиация е по-различна от гражданската;
– как екстремните условия в кабината на бойните самолети поставят под огромно предизвикателство физиологията на човешкото тяло и психиката на летците.

Ще си поговорим и каква е значимостта на историята на българската военна авиация като принос за цялостното развитие на авиацията по света, как се става авиационен ас у нас и по света, както и какви качества трябва да притежава един бъдещ боен пилот и с какви отговорности е свързана тяхната работа.

За лектора

Стоян Петков е на 36 г., инспектор-пилот в авиобаза Граф Игнатиево. През 2001 г. завършва Софийската математическа гимназия; през 2005 г. завършва бакалавър по „Авиационна техника и технологии” и „Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили”, а през 2007 г. – магистър по „Авиационна техника и технологии” във Факултет „Авиационен” на Националния военен университет в Долна Митрополия.

През 2009 г. завършва програма за специализация по летателна и лидерска подготовка на летци от ВВС сили на САЩ и страни партньори в база Кълъмбъс, Мисисипи – Aviation Leadership Program (интензивна летателна подготовка на самолет T-6A “Texan II”). През 2017 г. се дипомира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на Военновъздушния университет на ВВС на САЩ в база Максуел, Алабама – Air Command and Staff College (магистър по „Военно изкуство и наука”- “Military Art and Science”, 2017 г.).

Стоян е опитен военен летец-пилот I-ви клас и е летял на самолети Л-39ЗА, PC-9M, C-172P/R, T-6A, МиГ-29. От 2010 г. до днес лети на изтребител МиГ-29 и е базиран в авиобаза Граф Игнатиево, където редовно извършва бойни дежурства и целеви полети за българските ВВС.