Ratio представя: Смъртта на звездите

Ratio представя: Смъртта на звездите

03.12.2019 (19:00) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

Звездите, както хората, се раждат, живеят и умират. На повечето звезди им отнема милиони години, за да изгорят резервите си – главно от водород и хелий. В зависимост от тяхната маса те завършват житейския си път по различен начин, често експлозивно. Но какво остава (или не) след смъртта на една звезда?

Това, което остава на тяхно място и около тях, наричаме остатъци от свръхнови или планетарни мъглявини. Както след смъртта при хората остават тленни останки, така и при звездите, подобни по размер на нашето Слънце, остава “оголено ядро”, което наричаме бяло джудже. При най-масивните пък остават свръх-компактните обекти, познати като черни дупки и неутронни звезди. Тези екзотични обекти ни помагат да разберем по-добре развитието на звездната еволюция в нашата галактика и появата на звезди като нашето Слънце и планети като нашата Земя.

Каква може да е връзката между смъртта на една звезда и появата на новородена звезда на другия край на галактиката? От къде идват елементите, които намираме днес на Земята и в нашите тела? Това са само част от темите, на които ще обърнем внимание, докато разглеждаме красивата и трагична история за това как умират звездите.

За лектора

Ганчо Ганчев е професионален астроном и фотограф, който се занимава с изследването на масивни звезди като ярките сини променливи. Завършил е физика във Франция и астрофизика в Катедра Астрономия на Софийския Университет. Занимава се с астрофотография и има участия в няколко международни конференции и астрономически експедиции като слънчевото затъмнение в САЩ през 2017-а година. Негови снимки можете да намерите на: gantchogantchev.wordpress.com

Програма

19:00 Отваряне на врати
20:00 Презентация
21:00 Дискусионна част и въпроси от публиката

 

Събитието се осъществява с техническата подкрепа на Audio-Technica.