Ratio представя: Solar Orbiter - Слънцето отблизо |

Ratio представя: Solar Orbiter – Слънцето отблизо

05.02.2020 ( 19:00 ) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

През последните 70 години изследването на Слънцето и неговата активност придобива особена важност с навлизането на човечеството в космическата епоха.

В прозореца между 9 и 10-ти февруари ЕКА планира да изстреля следващата си мисия, Solar Orbiter, насочена към разкриване на тайните на Слънцето. Solar Orbiter е въоръжен с разнообразни измервателни инструменти, с които ще изследва взаимоотношенията между Земята и Слънцето. Това ще ни помогне да разберем по-добре, а дори един ден да прогнозираме, опасните слънчеви изригвания и бури, които могат да причинят щети, както на космическата ни апаратура, така и да застрашат здравето и технологиите ни на Земята.

Очакваме Solar Orbiter да хвърли нова светлина върху теми като това как точно работи нашата звезда, разбирането ни за произхода на слънчевия вятър и как се създава и поддържа гигантския балон от плазма, наречен хелиосфера, който заобикаля Слънчевата система и влияе на всички планети в нея.

Часове преди изстрелването на новия апарат Solar Orbiter с нашия панел от специалисти ще си поговорим за неща като:

  • защо мисията е толкова важна за изследванията на родната ни звезда;
  • кои са всички вече функциониращи космически апарати, които изследват Слънцето;
  • какви са планираните мисии за близкото бъдеще, които ще се отправят към Слънцето;
  • какво означава “космически климат”;
  • какво определя слънчевата активност и как промените ѝ могат да влияят на живота и технологиите на Земята;
  • кои са най-важните съвременни български изследвания на слънчевата активност и хелиосфератa.

За лекторите

Д-р Росица Митева е доцент в Института по Астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория – БАН. През 2007 получава докторска дисертация по астрофизика от Университета в Потсдам, Германия. След това специализира във Франция, Бразилия и Гърция по слънчева физика и космическото време. Сред основните ѝ научни дейности са наблюдения, анализ и съставяне на каталози от енергетични частици и емисии от слънчеви избухвания.

Д-р Камен Козарев е доцент в Институт по астрономия към БАН, защитил докторантура в Бостънския университет и специализирал в Харвардската обсерватория. Занимава се с хелиофизика – изследване на слънчевата активност и плазмата на междупланетното пространство. Специфичните му интереси са към ускорението на йони до високи енергии при коронални изхвърляния на маса в близост до Слънцето.

Д-р Цветан Цветков е асистент в Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН. Научните му занимания са свързани с изследване на процесите на ерупция в слънчевата атмосфера и особеностите на структурите в короната на Слънцето. Участва в няколко научноизследователски експедиции за наблюдение на пълни слънчеви затъмнения – в Турция (2006 г.), САЩ (2017 г.) и Чили (2019 г.). Слънчевите изследвания съчетава и с работата си в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Програма

19:00 Отваряне на врати
20:00 “Слънцето – нашата звезда” – Цветан Цветков
20:20 “Космическо време” – Росица Митева
20:35 “Как изследваме Слънцето?” – Камен Козарев
20:50 Дискусионна част и въпроси от публиката

 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ESA).