Ratio представя: Живот на фокус |

Ratio представя: Живот на фокус

06.07.2021 ( 19:00 ) | Kino Cabana | ВХОД: СВОБОДЕН

Лазенето, криенето и катеренето са само част от нещата, през които трябва да премине един фотограф, ако иска зашеметяваща снимка 🙂 Но си струва, защото фотографията на диви животни 🦅 ни позволява да се доближим до дивия свят и да запечатаме невероятни моменти 📷

Фотографията на диви животни е едновременно предизвикателство и сливане с природата. На събитието ни ще си говорим за това:
🐾 Как се снимат диви животни?
🐾 Къде да ги открием?
🐾 Какви умения и техника са ни необходими?
🐾 Каква е разликата при снимането на сухоземни животни и на птици?
Ще споделим и различни тънкости в занаята, които ни помагат да снимаме в дивата природа.

Макрофотографията 🐜 пък, като част от фотографирането на диви животни е една от най-популярните не само сред професионалисти, така и сред любители. Красотата на добре скрития свят на малкото може да разкрие изумително прагматичната естетика на природата – невероятни създания, чиито умения, приспособления или цветове стават видими едва когато ги заснемем от наистина интимно близо. Например очите на муха или малките капчици вода върху крилата на пеперуда 🦋

На 6 юли ще обсъдим още:
📌 Каква е основната разлика между макрофотографията и останалите видове фотография?
📌 Какво е необходимо, за да започнете или да продължите да се занимавате с макрофотография?
📌 Как да постигнем най-добри резултати при опит да заснемем косматата усмивка на някое паяче или мравка?

Ще ви покажем как този тип фотография 📸 може да отведе в един невероятен свят, в мащаб, различен от този, който обитаваме ние, и как можете да се почувствате част от него.

👉 Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на събитието на страницата на Ratio и в събитието, както и в канала на Ratio в YouTube.

Врати:19:00
Начало на събитието: 20:00

За участниците

Ивайло Зафиров е натуралист по образование и по призвание. Завършил е биологическият факултет на Софийския университет. От 15 годишен се подвизава в природозащитния сектор. Работил е в МОСВ, като експерт по защитени територии и Натура 2000, както и в редица природозащитни проекти. В момента работи като монитор на проекти по програма ЛАЙФ на Европейската комисия, за България и Гърция. Част е от природозащитната общност у нас. С фотография на диви животни се занимава по-сериозно от 2005-2006 г. Има няколко фотопътешествия в Кения, Танзания и Южна Африка зад гърба си. Водил е редица фотопленери и семинари по фотография на диви животни. Има и серия от авторски изложби.

Асен Игнатов е завършил Националната природо-математическа гимназия, а по-късно СУ ”Св. Климент Охридски”, специалност биология – орнитология / магистър зоолог-орнитолог. Работи като асистент в Националния природонаучен музей – БАН. Има научни интереси в областта на орнитологията (фаунистика, етология, екология, зоогеография на птиците ) и опазването на природата. Рисува и снима дивата природа. Голяма част от рисунките и снимките са публикувани в различни издания – книги, списания, интернет страници, а оригиналите са в частни колекции. Специализиран водач на туристи от чужбина с подчертан интерес към богатото биоразнообразие и история на България.