Science Bricks: Наука с кауза

Science Bricks: Наука с кауза

19.10.2019 (10:00) | SOFIA TECH PARK | ВХОД: 10 BGN - 50 BGN

Дали Вселената е толкова „спокойна“, колкото изглежда? Какви материали ни трябват, за да покоряваме Космоса? Защо са важни изследванията на Антарктида? Кога се е появила първа биологична клетка LUCA? Какво е да си олимпиец по природни науки? Отговорите на тези въпроси ще научите на първото научно-популярно събитие, което MediaBricks.bg организира. Science Bricks: Наука с кауза ще се проведе на 19 октомври и кани всички фенове на науката в Sofia Tech Park. На една сцена ще излязат водещи учени, впечатляващи комуникатори на науката и вдъхновяващи учители, за да подкрепим заедно умните деца на България по пътя им към нови успехи. Никола Каравасилев, Наско Стаменов, доц. Аспарух Камбуров и проф. Николай Денков, заедно с част от българските олимпийци по природни науки и водещите Златина Димитрова и д-р Владимир Божилов ще превърнат Science Bricks в празник на знанието.

Пълна информация за събитието може да намерите:
https://mediabricks.bg/sciencebricks/

Дата: 19 октомври 2019 г.

Място: Форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Начало: 10:00 ч.

Формат: 5 лекционни панела в голямата зала и изложбени щандове във фоайето на „Джон Атанасов“

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв.
А за всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Организирането на Science Bricks е възможно благодарение на генералния партньор Частно начално училище Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Билети се продават онлайн в epayGO https://epaygo.bg/3801502752

Нашите лектори:
Никола Каравасилев – „(Не)спокойната Вселена“
Още в древността хората са забелязали, че звездите са сякаш неподвижни и образуват неизменни във времето съзвездия. За нас изглежда, че космическите обекти не се променят, защото човешкият живот е твърде кратък, за да забележим еволюцията им. Дали Вселената винаги е била толкова „спокойна“ и неизменна? Какво влияние могат да имат върху нас промените в Космоса? На тези въпроси ще даде отговор Никола Каравасилев.
Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

Наско Стаменов – „Материалите, с които се покорява Космосът“
Човек е любопитен и винаги иска да стигне до далечни непознати места, но такива пътешествия крият своите предизвикателства. Как се стига там, където никой не е стъпвал? И по-важното – как се събира информация от подобно място? Това са трудности, които науката, изучаваща материалите, преодолява.
Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Доц. Аспарух Камбуров – „Геодезия в Антарктида“
Доц. Аспарух Камбуров е свързващото звено между Антарктида и кухнята на MasterChef България. През 2017 г. преподавателят в Минно геоложкия университет прекарва 30 дни и 30 нощи на остров Ливингстън като част от българската експедиция на Ледения континент. Той е част от Асоциация на младите полярни изследователи (APECS) – България.
Как се правят научни изследвания на Антарктида и какви данни събират учените там – за това ще ни разкаже доц. Камбуров в „Геодезия в Антарктида“. Ще разберем какви ще са условията в новата ни база на о. Ливингстън и как страните по света си „разделят“ Белия континент.

Проф. Николай Денков – „Животът преди и след Земята“
Познавате ли LUCA – първата биологична клетка, предшественик на всичко живи организми на Земята? А знаете ли как се е появил LUCA? Отговорът на тези въпроси може да ви върне далеч в миналото. Във времена, когато дори Слънчевата система не е съществувала. В интригуващата си лекция проф. Денков ще представи резултати от редица проучвания в различни сфери на науката – астрономия, химия, биология…
Николай Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет, член-кореспондент към БАН в секция химически науки. Ръководил е над 40 международни научни и научно-приложни проекта, като е специализирал в Япония, Франция и САЩ.
Български олимпийци по природни науки
Ще имате възможност да се запознаете лично с част от най-добрите български гимназисти по природни науки, които печелят медали за България. В последния панел ще разберете какво представляват Международните олимпиади и как се печелят медали от първо лице.

Нашите водещи:

Златина Димитрова
Златина е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката. Тя е част от екипа на TechnoMagicLand.

Д-р Владимир Божилов
Д-р Владимир Божилов работи в катедра „Астрономия“ към Физически факултет на СУ и е специалист Връзки с обществеността във Фонд „Научни изследвания“. Най-често може да го видите на всякакви научни събития, където доста разгорещено ще говори за Космоса. Той е един от изявените комуникатори на науката и винаги е готов да ви обърне внимание, ако имате въпроси, засягащи астрономията.

Вратите на форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк ще бъдат отворени в 10:00 часа. Продължителност на всеки панел е 50 мин., като ще има почивки от по 20 мин., а между втория и третия панел ще има голяма почивка (и ако не вали дъжд) „Корпус за Бързо Гърмене“ ще направи зрелищно шоу на открито.

По време на почивките всеки ще може да разгледа пълните със знание щандове на:
Частно начално училище Izzi Science for Kids
Сдружение на олимпийските отбори по природни науки
Vivacom
Катедра Астрономия към СУ, които ще изнесат и телескоп за наблюдение на Слънцето
Фондация „Карол Знание“
MDV Professional Education
TechnoMagicLand
Географ БГ
„Купи наука“ с ръчно изработени колиета
За всички зрители ще има безплатно кафе, осигурено от NESCAFÉ® Dolce Gusto

Събитието се осъществява с подкрепата на:

MDV Professional Education Ltd.

Vivacom

София Тех Парк

Фондация Карол Знание

Партньори на събитието са:
Частно начално училище Izzi Science for Kids
Сдружение на олимпийските отбори по природни науки
Български Дарителски Форум
Британски съвет в България
Фондация Еврика
Ratio
Почти Наука
Abordage
Форум Демокрит
Катедра Астрономия, СУ “Св. Климент Охридски”
Technomagicland
Географ БГ
Съюз на Учените в България
Съюз на Физиците в България

Медийни партньори:
Наука OFFNews
Списание „Българска наука“
Списание „Светът на физиката”
trio.bg
Kaldata.com
TodayTech
Tech Tips Media
TechTrends.bg