Science Bricks 2: Наука с кауза |

Science Bricks 2: Наука с кауза

25.10.2020 ( 10:00 ) | ВХОД: 10-15 лв.

Звездна плеяда млади учени и комуникатори на науката излизат на сцената на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ в подкрепа на българските олимпийци по природни науки. На 25 октомври в София Тех Парк ще има любопитни лекции на разбираем език и много зрелищни демонстрации и експерименти за малки и големи фенове на знанието. Също така ще има вдъхновяваща среща с част от олимпийците ни по природни науки, които печелят медали за България.

1. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

Те ще ни разкажат за изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. Как Етатостен е успял да измери с приблизителна точност Екватора на Земята още в Древността? Как географията се „качи“ в Космоса? Отговорите на тези и още много други въпроси може да получите по време на презентацията на двамата географи.

2. Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

Стоил Иванов ще ни запознае с основните понятия и тънкости на орбиталното проектиране. По време на лекцията ще разберем отговорите на въпроси като „Какви маневри са необходими, за да изведем спътник на геостационарна орбита?“, „Как можем да стигнем до Марс?“ и други. Ще разгледаме известни мисии и ще разберем как познаването на орбиталната динамика позволява на човечеството да достигне до най-отдалечените планети от Слънчевата система и дори да напусне нейните граници!

3. Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“.

Тяхната лекция „Тук не се диша!“ ще е придружена с много химични демонстрации  – ще „кацнем“ на всяка планета от Слънчевата система, а дори на някои спътници. Къде можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? С дим, огън и още нещо ще научим повече за атмосферите, които можем да наблюдаваме из звездните ни съседки и у нас.

4. „Колко е елементарна физиката?“ с Никола Каравасилев

 Никола Каравасилев ще ни поведе на разходка в света на елементарните частици – най-малките „тухлички“, от които е направена Вселената. От „Колко е елементарна физиката?“ ще научим много интересни факти за новите открития в тази област и ще разберем какво знаем за Хигс бозона. Лекцията на Никола ще бъде поднесена на разбираем за широката публика език с много чувство за хумор.

Програма:

  • 10:00– Отваряне на вратите на форум „Джон Атанасов“
  • 10:45 – 11:00 – Откриване
  • 11:00 – 11:50 – Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“
  • 12:10 – 13:00 – Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“
  • 13:00 – 14:10 – Голяма почивка – Бързи научни демонстрации за малки и големи
  • 14:10 – 15:00 – Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“
  • 15:20 – 16:10 – Никола Каравасилев -„Колко е елементарна физиката?“
  • 16:30 – 17:20 – Пети панел с участието на медалисти от международни олимпиади – Как се печелят медали от най-силните международни състезания по природни науки?

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв.

Билети и повече информация за събитието ще откриете ТУК