Skeptics in the Pub: Поглед нагоре

Skeptics in the Pub: Поглед нагоре

06.03.2017 (20:00) | Строежа | ВХОД: СВОБОДЕН

Следващото ни събитие ще се случи на 6 март от 20:00 в бар “Строежа”.

На 6 и 7 март ще имаме директна връзка от контролната зала на ESA в Дармщад, където ще се контролира изстрелването на сателите Sentinel-2b. Това е идеален повод да се съберем и да поговорим за изстрелване на неща в Космоса – било то сателите, хора или машини за добиване на руда от астероиди.

Прекият ни кореспондент от ESA Любо ще ни покаже как изглежда централата на ESA, а в бара ще са Владимир Божилов и Тихомир Димитров, с които ще говорим за всичко свързано с изследването на Космоса:

– Дали да събираме пари за туристически билет до Луната?
– Защо е толкова трудно и скъпо да изстреляме нещо в Космоса?
– Какви са плановете на ESA и NASA?
– Ще ни изненадат ли китайците или индийците?
– и за каквото друго се сетим в бар Строежа.

За лекторите:
Тихомир Димитров – специалист по космически науки, завършил космическа програма в NASA със сътрудничеството на Международен Космически Университет, магистрант по астрономия в СУ и лектор в планетариума на детски научен център “Музейко”

Владимир Божилов – доктор по астрономия и преподавател в Катедра “Астрономия“ към Физически факултет на Софийски университет, главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ и лектор в планетариума на Детски научен център „Музейко“. През 2010 г. печели второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ , а през 2014 г. първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ в Лондон, Великобритания.