The Sound of Science |

The Sound of Science

13.05.2023 ( 19:00 ) | Бар Singles | ВХОД: 20/25 BGN

През вековете човечеството винаги се е опитвало да разбере същността на Вселената. Още от първите ни наблюдения към нощното небе та чак до невероятните технологии, с които разполагаме днес, всяка стъпка ни помага да разберем повече света около нас.

Свикнали да мислим за наблюдението на Вселената основно чрез зрението – телескопи ни показват снимки на далечни галактики, експерименти “виждат” сблъсъците между елементарни частици. Можем ли обаче да чуем Вселената? Или да я усетим с телата си? Точно за тези неочаквани перспективи ще стане дума в The Sound of Science.

Космическо пиано

Физиците от ЦЕРН Артуро Фернандез Телез и Гийермо Техеда Муньос създават “космическо пиано” – музикален инструмент, направен от компоненти за измерване на космическо лъчение. След гостувания на редица международни събития, включително джаз фестивала в Монтрьо, космическото пиано на ЦЕРН идва и в София.

Ще видите на живо как космическото пиано улавя космическите лъчи и ги трансформира в ноти, а заедно с камерен ансамбъл “Силуети” ще станете част от джам сешън с Вселената.

Киборгът-музикант

Кай Ландре е испански артист-киборг. Благодарение на устройство, което улавя космическите лъчи и ги трансформира в 127 различни тона, той постоянно “чува” Вселената и превежда нейното невидимо присъствие около нас в музика. Той ще ни разкаже как се става киборг, какви нови възприятия има сега и как инкорпорира тези усещания в своята музика.

Физика и музика

Тези музикални “изследвания” на Вселената може да ви прозвучат невероятно. Затова на помощ идва д-р Стивън Голдфарб, който работи в експеримента ATLAS на ЦЕРН. Той ще отговори на някои важни научни въпроси за същността на космическите лъчи, за различните методи за наблюдение на Вселената и за новата информация, която всеки от тях ни носи.

Разбира се, в този разговор ще оставим място и за неразкритите загадки, които се надяваме скоро да разрешим благодарение на адронни ускорители като този в ЦЕРН. Ще чуем по какви нови експерименти работят учените там и какви обещаващи разкрития ни очакват.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

Събитието ще се проведе на английски език и не е предвиден превод.

За участниците

Д-р Стивън Голдфарб се занимава с физика на елементарните частици и работи по експеримента ATLAS на CERN. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са поределени трите семейства елементарни частици във Вселената и е работил по ранни изследвания за търсенето на Хигс бозона. Стивън ръководи групата за научна комуникация International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), координира сътрудничеството между Университета в Мичиган и ЦЕРН, и работи в комитета US-LHC Users Association Executive Committee. През последните години Стивън се фокусира върху комуникация на науката в ролята на Muon Software Coordinator, Outreach & Education Coordinator. Изявява се като лектор на различни събития, съавтор на популярното TED Ed видео „Основите на Хигс бозона“, както и като фронтмен на Женевската група Canettes Blues Band.

Артуро Фернандез Телез е изучавал физика в Universidad Autónoma de Puebla, México. Придобива докторска степен по физика в Centro de Investigación y Estudios Avanzados (CINVESTAV), CDMX, México, като работи и по анализа на “чаровни” бариони във Fermilab-E791. В момента работи по експеримента ALICE и работата на FIT-FDD детектора му. Анализира астрочастици с данни от детекторите ACORDE, TOF и TPC на ALICE. Работи по различни проекти за популяризация на науката и е ко-изобретател на “Космическото пиано” – устройство, което засича и предава чрез звук частиците от вторични космически лъчи.

Хектор Давид Регулес Медел е опитен физик с магистръска степен по Приложна физика. Разработва докторантурата си докато работи по експеримента ALICE. Това му позволява да изследва границите на възможното във физиката и да изследва как те могат да се използват на практика.

Кай Ландре е артист киборг от Барселона. Неговите киборг подобрения улавят субатомните частици от космически лъчи и ги премодулират в звук, което позволява на Кай да композира музика, базирана на тях. Той е член на Cyborg Foundation, организация създадена от Нийл Харбисън за изследване, разработка и промотиране на проекти за създаване на нови сетива и повишено възприемане на света около нас.

Кай е представял своята работа пред университета Принстън по време на конференцията Envision. Със своя двоен рилийз “Human” той представя процеса на изоставяне на своята човешка същност. Това е и стъпка към неговия EP “Cyborg”, в който централно място заема идентичността на киборг и промените, които усеща, откакто може да усеща Космоса.

Камерен ансамбъл “Силуети” стартира през 2012 като колаборация между 4 млади музиканти – Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (чело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Ансамбълът е участвал в концерти на Българското национално радио, зала “България”, Мартенски музикални дни в гр. Русе, Датско радио – Копенхаген, фестивалът K&K в Австрия, Akademie am Meer в Германия, Festival di Quartetto в Италия и др. През 2015-2017 ансамбълът организира Софийския музикален фестивал “Agitato”, изцяло посветен на камерната музика. По покана на БНР, ансамбълът представя България в Euroradio Christmas Music Day, който се излъчва в цяла Европа, САЩ и Канада. През 2022, ансамбълът отбелязва своята десетгодишнина със серия концерти и издаване на дебютният им албум “Силуети”.

Каролина Койнова завършва НУИ “Добри Христов”-Варна със специалност пиано. След това продължава обучението си в НМА “Панчо Владигеров” с бакалавър “Звукорежисура, звуков и медиен дизайн” и към момента с магистър “Музикално продуцентство”. През годините освен като звукорежисьор, участва в множество театрални и филмови проекти и като музикален оформител и композитор. Примери за това са представлението “Монетата” – Младежки театър “Николай Бинев” с режисьор Боян Крачолов и късометражният филм “Анюта” с режисьор Мартина Троанска. Въпреки разностранните интереси не оставя пианото и за представлението “Ромео и Жулиета” – реж. Пенко Господинов освен, че композира музиката, я изпълнява на живо на сцената. В момента работи като звукорежисьор в БНТ и подготвя бъдещи театрални проекти.