Звезден спектър |

Звезден спектър

20.10.2022 ( 19:00 ) | Клуб "Терминал 1" | ВХОД: 15 BGN

Когато поглеждаме към нощното небе, рядко си даваме сметка, че всъщност до нашите невъоръжени очи достига много малка част от информацията, която ни пращат звездите. Още от момента, в който Нютон поглежда слънчевата светлина през своята призма, знаем, че в нея са заключени още много детайли, които учените трябва да разкрият. Анализът на пълния звезден спектър може да ни даде много неочаквани отговори за структурата на обекти намиращи се на десетки или стотици светлинни години от нас.

С проф. д-р Асен Пашов ще влезем в невероятно интересния свят на спектроскопията. От него ще разберем:

  • Какво представлява оптичният спектър и какви загадки крие той за света около нас?
  • Как звездният спектър ни помага да опознаем космическите обекти?
  • Как звездният спектър дава отговори за температурата, налягането, скоростта на движение, магнитните полета и друга информация?
  • Защо спектроскопията трябва да започне тук в Земните лаборатории?

Освен да ни разкаже повече за ролята на звездния спектър, проф. Пашов ще направи серия от демонстрации с различни източници на светлина (и една китара!) и ще ни покаже как да си направим собствен спектроскоп за наблюдения.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лектора

Проф. д-р Асен Пашов е възпитаник на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Изучава лазерна техника и молекулярна спектроскопия. През 2000 г. защитава докторската си дисертация в Института по физика към Полската академия на науките, Варшава. От 2001 г. до 2003 г. е Хумболтов стипендиант в Института по квантова оптика на Университета в Хановер, Германия. Работил е по проекти в университетите във Ватерло, Канада и Лион, Франция. Автор на десетки научни статии, сътрудничи с учени от Полша, Германия, Франция, Русия, Латвия, Канада, Великобритания. От 2010 г. е доктор на науките, а от 2012 г. – професор.