Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним?
На 13 май в София стартираме едно ново гастрономическо пътешествие из света на храната – този път през обектива на науката, устойчивостта и иновациите. Едно събитие на необичайна за нас локация – Сабале, посветено само и единствено на вкуса – като сетиво, като преживяване и като ключов фактор в бъдещето на гастрономията.
Ще се съберем в уютна атмосфера в сърцето на София с внимателно подбрана аудитория от готвачи, учени, експерти по храна и любопитни умове. Целта ни ще бъде не просто да преживеем добрия вкус, а да предизвикаме смислен диалог за това как храната може (и трябва) да се развива – устойчиво, етично и с креативност.
Основните теми, които ще разгледаме:
- Вкус и възприятие – Какво оформя нашето усещане за вкус? Как зрението, мирисът и визията участват в храненето и можем ли да „възпитаме“ себе си в определен вкус?
- Аромати – Как химичните елементи и съставки влияят на възприятнията и каква е ролята на аромата?
- Текстура и структура – Защо текстурата е толкова определяща за вкусовото ни преживяване? Какво се случва, когато променим структурата на храната?
Наш специален гост ще бъде професионалният пекар Мегън Бенел, с която ще разгледаме обсесията по така наречения „Tartine-хляб“, който парадоксално не е опитван от хората, които се стремят да създадат такъв хляб.
Част от събитието ще бъде на английски език.
Бъдете с нас в една вечер, в която ще тържествуват науката, храната и устойчивостта – в съвремен прочит и с различни гледни точки от изключително любопитни лектори. Местата са ограничени.
За лекторите и участници
Meagan Bennell – https://www.instagram.com/meaganbeetle
Мегън е канадска готвачка и бивша пекарка. Тя развива дълбок интерес към ферментацията, докато работи със закваска в Лондон и Копенхаген, като последно заема позицията ръководител на хлебния отдел в Hart Bageri. Интересът ѝ към ферментацията, консервирането и готвенето според сезона са чести теми в размишленията ѝ, свързани с връзката между храната, здравето и по-широката хранителна система.
Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ.
Милена Георгиева e професор по молекулярна биология и ще сподели своите знания в областта на молекулярната генетика и епигенетика.
Тя е един от основателите на иновативния стартъп EPIX.AI , който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето. Автор на многобройни научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални и международни агенции.
Милена е съосновател и научен директор на STEAM & SPACE Клъстер, който обединява водещи образователни, академични и иновативни организации, профилирани в науката, технологиите, инженерните науки, изкуството и математиката (STEAM), както и космическите изследвания.
Владислав Георгиев – съорганизатор: https://www.instagram.com/vlatheslav/
В последните години Владислав работи върху развитието на Сезон — регенеративна градина и магазин за храна — и участва в създаването на иновативни хранителни продукти и кулинарни проекти. В момента, за него и екипа му предстои стартирането на новата им марка за храни — YANA.
По време на събитието YANA ще бъде представена за първи път чрез дегустация на храни и напитки с неочаквани вкусове, създадени от познати съставки.
София Павлова – водещ. София Павлова е преследвач на приключения в света на културната журналистика, продуцентството и… вкусовете. През винената рубрика на Go Guide и възстановеното печатно издание на Програмата София преплита търсаческия си нюх и създава светове, които са хем хедонистки, хем социално ангажирани.