Вкус: наука за храненето |

Вкус: наука за храненето

13.05.2025 ( 19:00 ) | Сабале | ВХОД: 35/40

Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним?

На 13 май в София стартираме едно ново гастрономическо пътешествие из света на храната – този път през обектива на науката, устойчивостта и иновациите. Едно събитие на необичайна за нас локация – Сабале, посветено само и единствено на вкуса – като сетиво, като преживяване и като ключов фактор в бъдещето на гастрономията.

Ще се съберем в уютна атмосфера в сърцето на София с внимателно подбрана аудитория от готвачи, учени, експерти по храна и любопитни умове. Целта ни ще бъде не просто да преживеем добрия вкус, а да предизвикаме смислен диалог за това как храната може (и трябва) да се развива – устойчиво, етично и с креативност.

Основните теми, които ще разгледаме:

  • Вкус и възприятие – Какво оформя нашето усещане за вкус? Как зрението, мирисът и визията участват в храненето и можем ли да „възпитаме“ себе си в определен вкус?
  • Аромати – Как химичните елементи и съставки влияят на възприятнията и каква е ролята на аромата?
  • Текстура и структура – Защо текстурата е толкова определяща за вкусовото ни преживяване? Какво се случва, когато променим структурата на храната?

Наш специален гост ще бъде професионалният пекар Мегън Бенел, с която ще разгледаме обсесията по така наречения „Tartine-хляб“, който парадоксално не е опитван от хората, които се стремят да създадат такъв хляб.

Част от събитието ще бъде на английски език.

Бъдете с нас в една вечер, в която ще тържествуват науката, храната и устойчивостта – в съвремен прочит и с различни гледни точки от изключително любопитни лектори. Местата са ограничени.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите и участници

Meagan Bennellhttps://www.instagram.com/meaganbeetle

Мегън е канадска готвачка и бивша пекарка. Тя развива дълбок интерес към ферментацията, докато работи със закваска в Лондон и Копенхаген, като последно заема позицията ръководител на хлебния отдел в Hart Bageri. Интересът ѝ към ферментацията, консервирането и готвенето според сезона са чести теми в размишленията ѝ, свързани с връзката между храната, здравето и по-широката хранителна система.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ.

Милена Георгиева e професор по молекулярна биология и ще сподели своите знания в областта на молекулярната генетика и епигенетика.

Тя е един от основателите на иновативния стартъп EPIX.AI , който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето. Автор на многобройни научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални и международни агенции.

Милена е съосновател и научен директор на STEAM & SPACE Клъстер, който обединява водещи образователни, академични и иновативни организации, профилирани в науката, технологиите, инженерните науки, изкуството и математиката (STEAM), както и космическите изследвания.

Владислав Георгиев – съорганизатор: https://www.instagram.com/vlatheslav/

В последните години Владислав работи върху развитието на Сезон — регенеративна градина и магазин за храна — и участва в създаването на иновативни хранителни продукти и кулинарни проекти. В момента, за него и екипа му предстои стартирането на новата им марка за храни — YANA.

По време на събитието YANA ще бъде представена за първи път чрез дегустация на храни и напитки с неочаквани вкусове, създадени от познати съставки.

София Павлова – водещ. София Павлова е преследвач на приключения в света на културната журналистика, продуцентството и… вкусовете. През винената рубрика на Go Guide и възстановеното печатно издание на Програмата София преплита търсаческия си нюх и създава светове, които са хем хедонистки, хем социално ангажирани.