Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним?
На 13 май в София стартираме едно ново гастрономическо пътешествие из света на храната – този път през обектива на науката, устойчивостта и иновациите. Едно събитие на необичайна за нас локация – Сабале, посветено само и единствено на вкуса – като сетиво, като преживяване и като ключов фактор в бъдещето на гастрономията.
Ще се съберем в уютна атмосфера в сърцето на София с внимателно подбрана аудитория от готвачи, учени, експерти по храна и любопитни умове. Целта ни ще бъде не просто да преживеем добрия вкус, а да предизвикаме смислен диалог за това как храната може (и трябва) да се развива – устойчиво, етично и с креативност.
Основните теми, които ще разгледаме:
- Вкус и възприятие – Какво оформя нашето усещане за вкус? Как зрението, мирисът и визията участват в храненето и можем ли да „възпитаме“ себе си в определен вкус?
- Аромати – Как химичните елементи и съставки влияят на възприятнията и каква е ролята на аромата?
- Текстура и структура – Защо текстурата е толкова определяща за вкусовото ни преживяване? Какво се случва, когато променим структурата на храната?
Наш специален гост ще бъде професионалният пекар Меган Бенел, с която ще разгледаме обсесията по така наречения „Tartine-хляб“, който парадоксално не е опитван от хората, които се стремят да създадат такъв хляб.
Бъдете с нас в една вечер, в която ще тържествуват науката, храната и устойчивостта – в съвремен прочит и с различни гледни точки от изключително любопитни лектори.
Още информация и имена на лектори – скоро.