To the Moon and Back – Ratio Rooftop Party

To the Moon and Back – Ratio Rooftop Party

17.07.2019 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 10 BGN

На 16 юли, точно преди 50 години, стартира мисията Аполо 11, която само 4 дни по-късно ще откара първите двама човека в историята, които ще стъпят на лунната повърхност. “Една малка стъпка за човек, един гигантски скок за човечеството”.

Купи билет

За да отбележим този исторически момент, сме посветили следващото издание на Ratio Rooftop Party тъкмо на нашата небесна спътница, Луната. Акцентът ще бъде върху дългоочакваното ни завръщане на Луната – този път с идеята да останем и трайно да колонизираме нашия естествен спътник.

Защо ни е да бием път до Луната и с какво подобно сложно и скъпо начинание може да ни бъде полезно? По-важни ли са мисиите ни към Луната отколкото към Марс? Как можем да използваме Луната за портал към звездите?

Ще си говорим за предизвикателствата за достигане на екипажи и товари до лунната повърхност и защо от 1972 г. насам човешки крак не е стъпвал там. Кога и как ще започнем да строим сгради, а защо не и цели градове на лунната повърхност, как биха изглеждали те и какви са изискванията, на които постройките трябва да отговарят.

Специално за вас от Ratio звъннахме на когото трябва и уредихме пълнолуние точно на същия ден, за да можем истински да се насладим на магическата Луна. Заповядайте на 16 юли на покрива на Музейко, за да помечтаем реалистично за вълнуващото космическо бъдеще на човечеството!

За лекторите

Д-Р ВЛАДИМИР БОЖИЛОВ е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет, активен комуникатор на науката и лектор в планетариума на Детски научен център „Музейко“. В периода 2012-2018 г. е бил научен, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

Д-р Божилов е активен популяризатор на науката и редовен лектор на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Спечелва второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания, където разказва на достъпен език най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на книгата „Живот и Вселена“ и автор на повече от 30 научни и над 70 научнопопулярни публикации. От февруари 2017 г. е Национално контактно лице по Програма Хоризонт 2020.

 

ИНЖЕНЕР-ФИЗИК СТОИЛ ИВАНОВ има бакалавърска степен по инженерна физика във Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2017 година завършва магистратура по аеорокосмическо инженерство и комуникации. Същата година той е студентски ръководител на българския отбор, взел участие в проекта на НАСА „Simulation Exploration Experience”. Проектът се състои в създаването на разпределена симулация на Лунен град, разположен в басейна на Ейткен.

От 2018 година Стоил Иванов е докторант в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“ и работи по дисертацията си на тема „Електротермичен плазмен двигател за малки спътници“. Стоил Иванов е и съосновател на сдружението „Инициатива САТ-1“ (sat-1.com), стремящо се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпростаняването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта

 

ВЕНЦИСЛАВ ПЕТРОВ  притежава бакалавърска степен по Бизнес администрация от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и повече от 15 години се занимава професионално с провеждане на обучения и презентации в български и международни компании.

От 2018 година е част от магистърската програма “Астрономия и популяризация на астрономията“ към катедра Астрономия на Софийския университет. Венци винаги е бил страстен привърженик на науката в различните ѝ форми и истински вярва, че опознавайки космоса и небесните тела, ние не просто научаваме повече за тях, а можем да открием и поне част от отговорите на големите въпроси, които вълнуват човечеството, откакто то съществува: Защо ние? Защо тук? Какво ни предстои?
Венцислав Петров е участвал като лектор с тема „Луната“ в различни научно-популярни събития , организирани в Софийската и Смолянската обсерватории.

 

Билети в предварителна продажба: 10 лв.

Събитието е за 18+ годишни.

// Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви.

 

Билети