Vox Nihili: Краят на индивидуалността

Vox Nihili: Краят на индивидуалността

19.01.2018 (20:00) | Club Terminal 1 | ВХОД: СВОБОДЕН

– “Интернет утре ще се ядоса на някой друг”

Вярвате в демокрацията? Тогава бихте ли одобрили правосъдна система, която разчита на peer-to-peer директно гласуване и изчислителната мощност на информационните технологии? Фейсбук на справедливостта.

В този нов свят правосъдието е станало буквално общо дело. Краудсорсинг на правосъдие: гласуваме кого да наказваме. Мрежова директна демокрация. Държавата като тромава и бюрократична институция е заменена от алгоритми за непрекъснато акумулиране и асимилиране на настроения, желания и искания.

Така решенията ще бъдат взимани заедно. “Съединението прави силата!” Успели сме да стъпим на Луната, именно защото сме използвали силата на съединението. Крачката на Армстронг действително е била скок за цялото човечество. “Заедно” може да бъде постигнато не само с добре познатото старо усилие, но и с помощта на новите технологии. Сливането на човешки съзнания и постигането на т. нар. “кошерен ум” се посочват като следващото ниво на съществуване на човечеството.

На третата дискусия от поредицата “Vox Nihili” решихме да продължим темата за съзнанието и изкуствения интелект, като фокусът ни този път ще бъдат въпросите на колективното съзнание и потенциала на технологиите да създават “автоматични” общества, управлявани от “умни” алгоритми. Тук влизат не само социалните медии като Twitter и Facebook, но и децентрализираните мрежи като Bitcoin и Ethereum.

Този път за вдъхновение ни послужи не разказ, а филм. “Hatred in the Nation” е епизод от мини сериала Black Mirror, в който детективи разследват мистериозни убийства при които липсва извършител – а извършителите се оказват всички потребители на социалните мрежи.

В дискусията участват Konstantin Vassilev, Stoyan StavruLiubomir Baburov и Valentin Kalinov.