Ratio Online: Все по-близо до Космоса |

Ratio Online: Все по-близо до Космоса

30.06.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Първата Космическа надпревара премина под знака на съперничество между Велики сили. Днес пътят към Космоса е осеян с частни компании.

Без тези “звездни концесионери” няма да се справим с нарастващия научен интерес към Космоса – през 2028 ни предстоят повече от 300 експеримента в микрогравитация! Това може да се случи само с частни проекти като космическата станция NanoRacks Ixion, Axiom и др.

От Space-X Dragon Capsule, Boeing Starliner capsule, и други проекти вече виждаме, че частните компании ще са в свирепа конкуренция за клиенти – както от различни държавни институции, така и помежду си. Това ще направи дизайна, конструирането и изстрелването на космически експерименти по-бързо, по-евтино и по-качествено.

🚀 Как участието на частни играчи на “космическия” пазар ще промени бъдещето ни в Космоса?
🚀 Какви други експерименти да очакваме на сегашните космически станции?
🚀 Кога ще се появят нови космически станции и кои други нации ще се включат в надпреварата?
🚀 Ще видим ли скоро изцяло частни космически станции и ще станат ли те основа за похода ни в Слънчевата система и отвъд?

На тези и други въпроси ще ни отговори Д-р Стела Ткачова на 30 юни.
 
🛰 По време не събитието ще си поговорим и за най-успешната космическа компания у нас, Endurosat. Виктор Данчев, който е физик в Endurosat , ще ни разкаже за опита си с изработване на микросателити и космическа апаратура, предстоящите им проекти и плановете им за близкото бъдеще.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ESA).

За лектора

👉 Д-р Стела Ткачова е мениджър проекти за водеща белгийска космическа компания. Нейната специалност е в сферата на комерсиализацията на космическите технологии. Тя е работила на мисиите Sentinel 1, Sentinel 3, GovSatcom, O3B, Galileo и различни мисии на Международната космическа станция. Преди това е работила по изследователски проекти за Европейската комисия и е била експерт към Европейската космическа агенция в European Space and Technology Centre (ESTEC). Защитава докторска степен във факулетата по авиокосмическо инженерство TU-Delft, в Нидерландия.

Нейната работа и изследвания и дават уникална гледна точка върху частните космически пазари, които имат пряко отношение към развитието на New space инициативите. Преди няколко години основава и става главен редактор на International Journal of Space Technology Management & Innovation (IJSTMI). Автор е на серия публикации и книги за комерсиализацията на космическите технологии, като последната ѝ книга е Emerging Space Markets публикувана от Springer Praxis.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ESA).