Ratio Online: Все по-близо до Космоса

Ratio Online: Все по-близо до Космоса

30.06.2020 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

 

 

Първата Космическа надпревара премина под знака на съперничество между Велики сили. Днес пътят към Космоса е осеян с частни компании.

Без тези „звездни концесионери“ няма да се справим с нарастващия научен интерес към Космоса – през 2028 ни предстоят повече от 300 експеримента в микрогравитация! Това може да се случи само с частни проекти като космическата станция NanoRacks Ixion, Axiom и др.

От Space-X Dragon Capsule, Boeing Starliner capsule, и други проекти вече виждаме, че частните компании ще са в свирепа конкуренция за клиенти – както от различни държавни институции, така и помежду си. Това ще направи дизайна, конструирането и изстрелването на космически експерименти по-бързо, по-евтино и по-качествено.

🚀 Как участието на частни играчи на „космическия“ пазар ще промени бъдещето ни в Космоса?
🚀 Какви други експерименти да очакваме на сегашните космически станции?
🚀 Кога ще се появят нови космически станции и кои други нации ще се включат в надпреварата?
🚀 Ще видим ли скоро изцяло частни космически станции и ще станат ли те основа за похода ни в Слънчевата система и отвъд?

На тези и други въпроси ще ни отговори Д-р Стела Ткачова на 30 юни.
 
🛰 По време не събитието ще си поговорим и за най-успешната космическа компания у нас, Endurosat. Виктор Данчев, който е физик в Endurosat , ще ни разкаже за опита си с изработване на микросателити и космическа апаратура, предстоящите им проекти и плановете им за близкото бъдеще.

Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ESA).

Дарителски билет

Събитието можете да гледате безплатно, но ако желаете да подкрепите това, което правим, можете да го направите, като си вземете дарителски билет.

За лектора

👉 Д-р Стела Ткачова е мениджър проекти за водеща белгийска космическа компания. Нейната специалност е в сферата на комерсиализацията на космическите технологии. Тя е работила на мисиите Sentinel 1, Sentinel 3, GovSatcom, O3B, Galileo и различни мисии на Международната космическа станция. Преди това е работила по изследователски проекти за Европейската комисия и е била експерт към Европейската космическа агенция в European Space and Technology Centre (ESTEC). Защитава докторска степен във факулетата по авиокосмическо инженерство TU-Delft, в Нидерландия.

Нейната работа и изследвания и дават уникална гледна точка върху частните космически пазари, които имат пряко отношение към развитието на New space инициативите. Преди няколко години основава и става главен редактор на International Journal of Space Technology Management & Innovation (IJSTMI). Автор е на серия публикации и книги за комерсиализацията на космическите технологии, като последната ѝ книга е Emerging Space Markets публикувана от Springer Praxis.

 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ESA).

Предишно събитие Следващо събитие