Yuri's Night 2023 |

Yuri’s Night 2023

12.04.2023 ( 19:00 ) | K.U.P.E. | ВХОД: 20/25 BGN

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който лети в Космоса и най-известният човек на Земята. Каним ви да отпразнуваме заедно това историческо пътуване и Световния ден на авиацията и космонавтиката!

Yuri’s Night е глобална инициатива за популяризиране на теми свързани с космическото минало, настояще и бъдеще на човечеството. Традиционно, ние от Ratio се включваме в програмата и този път сме ви подготвили една серия от интересни теми, през които ще прелетим заедно.

Екипажът, в който ви каним да се включите, включва двама звездни лектори, които сте срещали на нашата сцена и преди: Виктор Данчев и Стоил Иванов. С тях ще кръжим около три основни теми, а междувременно ще се забавляваме и със специална тематична селекция от музика подобаваща за спейс-парти.

До Луната и не само

12 души стъпват на повърхността на друго небесно тяло между 1969 и 1972 година. И до днес това е едно от най-големите постижения на NASA и човечествтото като цяло. Но въпреки този обещаващ старт космическата експанзия на земляните като че ли е в безсрочна пауза…

  • Какво можем да научим от голямата Космическа ера на 20. век и приложими ли са тези уроци днес?
  • Дали частните космически проекти са решението и какво може да очакваме от тях в близко бъдеще?
  • Как се променят нещата в космическата индустрия днес?
  • Какви ефекти имат новите технологии върху екипировката, скафандрите, ракетите и всичко останало?

На лов за вода

Мисията на Европейската космическа агенция JUICE ще се заеме с детайлни наблюдения на ледените спътници на Юпитер – Ганимед, Калисто и Европа. Снабден с богат набор от наблюдателни инструменти, космическият апарат ще ни даде ценна информация за условията на тези спътници и потенциалните възможности за живот на тях. Ще поговорим за мисията и ще обсъдим:

  • Какви са плановете за Juice и какви са очакванията на експертите?
  • Как изглежда пътят до Юпитер и как се използват гравитационните полета на различни обекти, за да стигнем по-бързо и по-ефективно дотам?
  • Как изследването на Юпитер и системата му от спътници може да се превърне в основа за изследването на други газови гиганти във Вселената?

Космос като на кино

Космосът приканва не само изследователи, но и хора на изкуството. Някои от най-любимите блокбастъри в историята, от “2001: Одисея в Космоса” до “Интерстелар”, са пълни с епични космически гледки, смели визуализации на бъдещето… и не малка доза креативни своеволия… Ще погледнем към някои от любимите представители на кино-Космоса, за да обсъдим:

  • Кои филми представят най-добре космоса и нашето пътуване в него?
  • Към кои заглавия учените изпитват най-голяма неприязън?
  • Всъщност, доколко важна е научната прецизност в художествения свят?

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

Лектори

Стоил Иванов

От 2021 година Стоил Иванов е асистент в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“, а от 2018 работи по дисертацията си на тема „Електротермичен плазмен двигател за малки спътници“. Той е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“,

Стоил Иванов е и съосновател на сдружението „Инициатива САТ-1“ (sat-1.com), стремящо се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта. Той е и един от преподавателите, разработващи университетски курсове с космическа насоченост по проекта SpaceEdu4BG, спонсориран от Европейската Космическа Агенция.

Виктор Данчев

Виктор Данчев е Технически Директор в ЕндуроСат и докторант по Теоретична Физика в Софийски Университет, където работи по тема свързана с неутронните звезди. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.