Yuri's night |

Yuri’s night

12.04.2024 ( 19:00 ) | Строежа | ВХОД: 20/25

Стъпването на Луната и междупланетното пътуване вече отдавна не е реално само в сферата на научната фантастика.

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който лети в Космоса и се превръща в най-известният човек на Земята. От години на тази дата се празнува Световния ден на авиацията и космонавтиката и се създава глобалната инициатива Yuri’s Night за популяризиране на теми свързани с космическото минало, настояще и бъдеще на човечеството.

Традиционно, ние от Ratio се включваме в програмата и този път сме ви подготвили една серия от интересни теми, през които ще прелетим заедно.

Космическият екипаж на Yuri’s Night се състои от Виктория Тодорова (Системен инженер), Ралица Великова (Софтуерен инженер) и Елка Терзиева (инженер) и Simon Jenner (Axiom Space). С тях ще кръжим около няколко теми, а междувременно ще се забавляваме и със специална тематична селекция от музика и светлини подобаваща за спейс-парти и ще дегустираме космическа храна.

Изследването на космоса би било невъзможно без космически ракети и на Yuri’s Night ще разберем повече за това как работят. Ще обсъдим какво означава Q-MAX и защо всички толкова се радват когато ракетата го премине, въпреки, че тя все още лети и не е стигнала космоса. Ще повдигнем темата за източници на радиация в космоса и ще разберем за различни ефекти, които може да има радиацията върху електроника в космоса. Ще разгледаме и видовете памет с произволен достъп, които са устойчиви на радиация. Разбира се, говорейки за космос не може да пропуснем и астронавтите и ще научим повече за подготовката на един астронавт преди да полети в космоса.

Ще зададем редица космически въпроси, сред които:

  • Можем ли да изстрелваме космически ракети от България?
  • Какво са геостационарните спътници (ГСС) и от какво естество са техните мисии?
  • Кои са начините за справяне с не-разрушителни грешки, предизвикани от радиация?

Очакваме ви на 12 април с голяма доза космическа наука да отпразнуваме заедно историческо пътуване на Юрий Гагарин и Световния ден на авиацията и космонавтиката.

След интересните лекции, космическото парти продължава чак до малките часове на нощта със специална музикална селекция, подбрана от DJ на любимия клуб Строежа. Ще има и голям избор от космически коктейли достойни за едно истинско спейс парти.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Виртуален билет / Virtual
Билет за запис от събитието, който ще ви изпратим около седмица след него.
лв. 5.00
Unlimited

За лекторите

Виктория Тодорова -Системен инженер – Бакалавър по Квантова и космическа теоретична физика с дипломна работа върху черни дупки. Магистър по Аерокосмическо инженерство и комуникации. Системен инженер в Ендуросат където се занимава със симулации и космически отломки. През годините взима участия в много конференции и обучения по физика и космос, като е лектор на Национална младежка астрономическа конференция. Тя е съосновател на факултет студентски съвет на ФзФ към СУ, където организира и взима участие в различни събития за представяне на дейността на факултета.

Ралица Великова – Софтуерен инженер – Завършила е бакалавър компютърни науки в Софийски университет. Разработвала е в продължение на 5 години софтуер за създаване на игри в компанията Coherent Labs. Покрай игри като Microsoft’s Flight simulator и Kerbal space program – започва да се интересува от физика, летене и космос. Това я довежда настоящата ѝ работа в Endurosat като C++ програмист в екипа, който се занимава с комуникацията между Земята и Космоса. С подобно любопитство и много ентусиазъм миналата година записва магистратура – аерокосмическо инженерство и комуникации (отново в Софийски университет).

Елка Терзиева – инженер – Завършва ТУ София, специалност ,,Авиационна техника и технологии”. В момента кара магистратура в Софийски университет ,,Св. Климент Охридски” специалност, ,,Аерокосмическо инженерство и комуникации”. Работи във фирмата БългарияСат, която управлява и поддържа спътника БългарияСат-1. Преподава математика и физика на деца.

Simon Jenner има бакалавърска степен по строително инженерство от Университета на Adelaide и магистърска степен по космически изследвания от Международния космически университет. Той работи за Axiom Space, единствената организация, която изпраща частни екипажи до Международната космическа станция. Последната им научна мисия включва екип, представляващ Испания, САЩ, Италия, Турция и Швеция. Главната цел на Simon е да направи космическото пространство по-достъпно за физически лица и за повече компании и страни по света.

===

Локация на събитието

 Събитието ще се проведе в клуб Строежа с адрес: гр. София, 1000, ул. Георги С. Раковски № 116.