Значение на животинските поведенчески модели за биомедицинските науки

Значение на животинските поведенчески модели за биомедицинските науки

25.03.2021 (15:00) | Online | ВХОД: СВОБОДЕН

Събитието се организира от преподавателите в направлението по етология и поведенческа екология към катедра „Екология и опазване на околната среда“ на Биологически факултет при СУ и Богомил Пешев, завършил специалност “Биология и английски език” на БФ – СУ, понастоящем работещ в Клиника по психиатрия на Александровска болница.

Лектори ще бъдат д-р Стойо Карамихалев и проф. Богдан Драгански.

Д-р Стойо Карамихалев провежда изследвания в сферата на невробиологията на стреса в лабораторията на професор Алон Хен в Макс Планк института по психиатрия в Мюнхен и в Института “Вайцман” в Израел. Той изучава индивидуалните различия в поведението при популации от мишки, живеещи в обогатени условия и се опитва да разбере как мозъкът създава предпоставките за различия в поведението, използвайки иновативни методи от сферата на биотехнолигиите. Неговата работа обхваща области на невробиологията, психологията и молекулярната биология и комбинира поведенчески експерименти с генетични манипулации и данни от масивно паралелно секвениране. През 2020 година, Стойо Карамихалев бе избран да участва на престижната среща между млади учени и Нобелови лауреати в Линдау.

Проф. Богдан Драгански е невролог, преподавател към Департамента по клинични невронауки в Университета на Лозана, Щвейцария, и е директор на лабораторията за невроизобразителни изследвания “LREM”. Специализирал е клинична неврология в Германия, след което продължава научното си развитие в UCL, Лондон и Института по човешка когниция и мозъчни науки “Макс Планк”, Лайпциг, Германия. Професор Драгански изследва мозъчната морфология и нейните изменения при невродегенеративните заболявания с помощта на образни средства като ядрено-магнитнитен резонас. Понастоящем, проф. Драгански продължава научната си дейност в тази сфера, Настоящият акцентът в изследователска му работа е върху естетвените и патологични процеси на стареене в мозъка, невропластичноста и регенерацията за мозъчната тъкан и функции. Адултната неврогенеза, хипотетичното генериране на нови нервни клетки в зряла възраст е един от предполагаемите регулаторни механизми на когнитивните функции и емоционалното поведение при бозайниците. Този механизъм има голям терапевтичен потенциал в контекста на патофизологичните процеси, свързани със заболявания като депресията и Болестта на Алцхаймер. В своята лекция, професор Драгански ще представи съвременни хипотези за ролята на адултната неврогенеза и ще изгради своебразна връзка между данните от изследванията върху животински модели и тези, произтичащи от невроизобразителните изследвания, за да очертае необходимостта от мултидисциплинарен подход в битката с невродегенеративните заболявания и психичните разтройства.

Уебинарът ще се проведе он-лайн чрез платформата Zoom в четвъртък, 25 март 2021 г., с начало в 15:00 часа. Лекторите ще представят своята работа с кратки презентации и всички ще имат възможност да задават въпроси. Събитието е безплатно и предварителна регистрация не е необходима.

Може да се включите в уебинара като последвате линка:

https://zoom.us/j/98659148814?pwd=cjd3UllzTURDOGE4Y0I2SUFNNHIxdz09

Meeting ID: 986 5914 8814
Passcode: 852230

Страница на събитието: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/biologicheski_fakultet2/novini/pokana_za_uebinar_na_tema_znachenie_na_zhivotinskite_povedencheski_modeli_za_biomedicinskite_nauki