Ratio показа, че науката не е само за учените |

Ratio показа, че науката не е само за учените

“Разбрах, че днес е работен ден в България, затова се чувствам поласкан, че тук има толкова много хора.” – с това започна презентацията си проф. Кристофър Френч, първият лектор на форума за популярна наука Ratio. В залата на Младежки театър “Николай Бинев” партерът беше изцяло продаден, места бяха запълнени и на балкона – близо 300 гости присъстваха на събитието, въпреки работния ден.

Откриването на събитието представи идеята, че от наука може да се интересува всеки, без значение от академичните познания. “Днес искаме да покажем, че науката не е създадена само за учените,” обясни Любомир Бабуров, организатор на Ratio по време на официалното откриване. “Не е нужно да си музикант, за да те впечатли една мелодия, а по същия начин не е нужно да си учен, за да се интересуваш от наука.”

Същата теза доказаха и лекторите на събитието, които представиха всяка от темите по ангажиращ и интересен начин. Проф. Кристофър Френч, британски психолог, говори за психологията на паранормалните явления и механизмите, които карат съзнанието ни да се заблуждава и да бъде лесно манипулирано. Примерите в презентацията включваха ясновидци и медиуми, откриване на лица в ежедневни предмети и предполагаеми сатанистки послания в популярни песни.

Владимир Божилов и Никола Каравасилев продължиха програмата с въпроса “Сами ли сме във Вселената?” Те обясниха, че до момента са открити над 838 екзопланети (планети извън Слънчевата система), а постоянно се откриват още, включително все по-малки и по-сходни на Земята планети. Възможността за извънземен живот бе свързана с известното твърдение на астронома Карл Сейгън, че ако в цялата Вселена няма друго място с живи организми, то това би било “ужасна загуба на пространство”. И все пак възможността за успешна обмяна на сигнали с друга цивилизация е доста малка, поради краткия живот на цивилизациите и редица други фактори.

Друга тема на Ratio бяха съкровищата на геометрията, преставени от д-р Сара Сантош. Нейното представяне включваше доста демонстрации с помощта на публиката, дори и моркси шах за напреднали. Темата включваше практически насоки за перспектива, симетрия, топология и изкривяване на 2D обекти в 3D пространството. След края на лекцията всеки можа да види отблизо ефекта на калейдоскопите в личен разговор с д-р Сантош.

Последната презентация за деня бе направена от доц. д-р Леандър Литов. Като ръководител на екипа от Софиийския университет по проекта за Големия адронен ускорител в CERN, той даде информация от първа ръка за изследванията, свързани с търсенето на Хигс бозона. Публиката видя снимки от CERN и научи множество детайли за работата на учените там, технологията на ускорителя и значимостта на откритията от тази пролет. “Засега познаваме само 4% от съдържимото на Вселената, но на 4 юли направихме само първата историческа стъпка от един дълъг път към опознаване на нейната структура,” заключи доц. д-р Литов.

Активността на публиката се запази до края на Ratio, за което свидетелстваха много от въпросите в дискусионния панел. Тези, на които не бе отговорено на място, ще получат отговор от лекторите онлайн в следващите седмици. За всички, които не успяха да присъстват на форума, ще бъдат качени пълни записи от всички лекции с превод на български език в YouTube канала на Ratio.