THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP117 – Антинатализъм [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката. Този път говорим за целта и отговорността да създадеш потомство.

Любо и Стоян обсъждат:

 • Престъпление ли е да създадеш потомство?
 • Защо човекът е „морално дисквалифициран“ и какво представлява т.нар. „отрицателна етика“ на Хулио Кабрера?
 • Живеем ли в Ада?
 • Къде „куца“ математиката на Дейвид Бенатар?
 • Защо децата не съдят родителите си за факта на своето раждане, който не е бил „съгласуван“ с тях?
 • В какво се състои биологичния парадокс на Петер Запфе относно човека като свръхеволюирало същество?
 • Защо Сизиф, въпреки абсурдността на задачата си, е щастлив?

Поставихме въпроса дали човек има правото да взема толкова важно и фундаментално решение като това да създаде друго човешко същество – детето си. На фона на демографските проблеми в България и пренаселеността в Азия, потомството продължава да бъде цел на голяма част от хората. Каква отговорност обаче носят родителите за решението си и защо въобще трябва да поставяме децата с в ситуация (живота), от която няма да излязат „безнаказано“. В края на разговора се опитахме да предложим морално оправдание на живота, което да удържи на „контраинтуитивните“ въпроси и отговори на индивидуализма и утилитаризма като водещи модели на мислене в съвременността.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 31 юли 2020 г.

Споменато в епизода

 • Децата на хората (филм), 2006 (линк);
 • A critique of affirmative morality (A reflection on death, birth and the value of life) (книга), Хулио Кабрера, 2014 (линк);
 • Better Never to Have Been: The Harm of Coming into Existence (книга), Дейвид Бенатар, 2008(линк);
 • Is life actually worth living? (подкаст), Sam Harris (линк);
 • Митът за Сизиф (книга), Алберт Камю (линк);
 • Албер Камю: Митът за Сизиф и самата борба на порива към върховете (откъс), Ценности и общност.

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.