THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP132 – Постапокалипсис [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката. Днес епизодът е пост-апокалиптичен.

Любо, Васко и Стоян обсъждат:

 • Живеем ли в пост-апокалиптично време и каква е разликата между „култура“ и „цивилизация“?
 • Каква е ролята на поколенията в усещането, че живеем „след“ нашия свят?
 • Каква би могла да бъде икономическата логика в свят без производство?
 • Защо хората от повечето пост-апокалиптични сюжети не могат да постигнат нов социален договор?
 • Кой е бил прав за „естественото“ състояние на хората: Русо, Лок или Хобс?
 • Има ли смисъл в оцеляването в един пост-апокалиптичен свят и какво всъщност представлява смисълът?
 • Възможни ли са оптимизмът и шегата, когато говорим за един пост-апокалиптичен свят?

Започнахме с някои по-малко впечатляващи и поради това по-рядко споменавани, но може би именно заради това – и по-важни аспекти на представата за пост-апокалипсис, свързани с естественото развитие на човешките общества (Освалд Шпенглер) и смяната на поколенията (Хосе Ортега и Гасет). Разгледахме въпроса за „социалния договор“ след Края на света и защо в постапокалиптичните филми изключително рядко, ако въобще, се срещат фермери и земеделци. След това отделихме немалко време на въпроса за смисъла и дали той може да се запази в една пост-апокалиптична ситуация. Завършихме с идеята за „рекреационния“ пост-апокалипсис и способността на човека да се шегува дори и след края на своя разказ.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 10 септември 2020 г.

Споменато в епизода

 • Bird Box (филм), 2018 (линк);
 • Мотивът за „кризата на Европа” във възгледите на Освалд Шпенглер и Хосе Ортега-и-Гасет, Гергана Попова, Nota bene, 2013, № 25 (линк);
 • Зигмунд Бауман: За тези, за които цивилизацията се е провалила, варварите са спасители, Mediapool.bg, 10.01.2017 (линк);
 • Visions of After the End: A History and Theory of The Post-Apocalyptic Genre in Literature and Film, Brett Samuel Stifflemire, Jeremy Butler, Committee Chair, Jason Black, Suzanne Horsley, Kristen Warner, Fred Whiting (дисертация), 2017 (линк);
 • Концепция карнавала М. Бахтина и теория архаического праздника В. Топорова, Станислав Гурин, 19.04.2018 (линк);
 • Apocalyptic Transformation: Apocalypse and the Postmodern Imagination (книга), Elizabeth K. Rosen, 2008 (линк);
 • Postapocalyptic Fiction and the Social Contract: We’ll Not Go Home Again (книга), Claire P. Curtis, 2010(линк);
 • After the End: Representations of Post-apocalypse (книга), James Berger , 1999 (линк).

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.