THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP136 – Свобода на конспирациите [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката. Този епизод от серията Vox Nihili изправя свободата на словото срещу конспиративните теории.

Любо, Стоян и Владислав Апостолов обсъждат:

 • Има ли разлика в свободата на „дигиталното“ слово?
 • Защо социалните мрежи „отвлякоха“ словото и какво „правят“ с него?
 • Кои трябва да реши дали един профил в социалните мрежи трябва да бъде ограничен в своите действия?
 • Какво представлява т.нар. „меко“ право (soft law) и защо решенията на „кураторите“ на социалните мрежи са значително по-бързи и по-ефективни от тези на съдебната власт в една държава?
 • Какво представляват конспиративните теории и има ли такова нещо като „опасни наративи“?
 • Какви са критериите, въз основа на които можем да разкрием конспиративния характер на една теория?
 • Какво трябва да направим, когато някой настоява, че Земята е плоска или че светът се управлява от тайно общество, което създава вируси, за да „чипира“ населението?
 • Има ли смисъл от авторитети или решенията трябва да се вземат от мнозинствата?
 • Има ли разлика между свободата на мнение и свободата на конспиративните теории?

Потърсихме разликата в свободата на словото, когато то се изразява в пространства, дефинирани през своята неутралност – социалните платформи, които отказват да се „титулуват“ като медии, но едновременно с това въвеждат свои собствени правила при забраната и изключването на определено съдържание.

Блокирането на Доналд Тръмп от Туитър, Фейсбук и Инстаграм, както и последващото затваряне на дигиталните форуми за неговите послания и призиви постави въпроса за това кой и как трябва да решава дали едно съдържание следва да бъде изключено.

Разграничихме демокрацията от властта на тълпата, но и посочихме, че никой не може да „спаси“ масите от една добре комуникирана теория на конспирациите в област, в която политиката изпитва определени дефицити. Обсъдихме и дали концепцията за правата на човека, както и разказът за дядо Коледа, попадат в обхвата на понятието за конспиративна теория, като за целта използвахме критериите, обобщени в брошура на Европейската комисия.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 23 януари 2021 г.

Споменато в епизода

 • Конституция на Република България, чл. 39 и чл. 40 (линк);
 • В Туитър: Лъжите на Тръмп. И лъжите на останалите, Карла Блайкер, Дойче веле, 29 май 2020 (линк);
 • Акциите на Twitter паднаха след блокирането на Доналд Тръмп, Дарик, 09 януари 2021 (линк);
 • Escaping the Rabbit Hole: How to Debunk Conspiracy Theories Using Facts, Logic, and Respect(книга), Мик Уест, 2018 (линк);
 • Откриване на конспиративни теории, Европейска комисия (линк);
 • Why People Fall For Conspiracy Theories? (видео), BuzzFeed News, YouTube (линк);
 • Conspiracy Theories and the Problem of Disappearing Knowledge (видео), Quassim Cassam, TEDxWarwick YouTube (линк);
 • Рене Декарт, Великите европейци, БНР (линк).

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.