THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP144 – Постоянство [Ratio Weekly]

Най-актуалната тема в последните седмици бе кацането на марсохода Perseverance на Марс. Станахме свидетели на впечатляващия напредък на технологиите и само няколко минути след успешното кацане вече имахме снимки от апарата.

В този епизод отдаваме значимото на тази и още няколко актуални теми:

  • снимките и панорамните кадри от Perseverance;
  • първата изцяло комерсиална мисия до Международната космическа станция;
  • новини от Венера и Алфа Кентавър.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Perseverance Кацна на повърхността на Марс, превръщайки се в едва 5тия подвижен апарат достигал до планетата. Страхотни кадри от кацането получихме около седмица по-късно (тук)!
  • Ето и панорамна снимка показваща цялото обкръжение на роувъра (тук)
  • Обявиха 4мата участника в първата изцяло комерсиална мисия до МКС (тук
  • Първият модул на новата китайска космическа станция е готов за изстрелване (тук)
  • Какво става с фосфина на Венера? (тук)
  • Още една потенциално обитаема планета край Алфа Кентавър (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.