fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

ЕP15 – Биоетика, иновации и безполови киборги [w/ Спас Керимов]

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.

В днешният епизод на Ratio Podcast се срещаме със Спас Керимов от Printivo. След необичайно интро, фокусирано върху трансплантация на кучешки глави, Любо и Петко говорят със Спас за:

  • биоетика, евгеника и какво можем да научим от миналото;
  • ролята на държавата, регулациите и закона за иновациите;
  • дали биологичното разслоение е следващото ниво на социалното разслоение;
  • как ще изглежда животът на млад безполов киборг на 150 години;
  • къде би могла да е връзката между общ изкуствен интелект и парадокса на Ферми?

За госта

Спас Керимов е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, занимаваща се с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Компанията е избрана на “Иновативно предприятие на годината” за 2018г. Принтиво е носител на международната награда – CIDIC Award и финалист в международни стартъп състезания: BetaPitch Global Berlin 2017 & CESA Awards 2018.

Спас е завършил медицина, отличен с награди от много международни научни форуми. Интересува се живо от тъканно инженерство и регенеративна медицина. Следи прогреса в области като Изкуствен Интелект, Генетика, Биотехнологичната революция и сблъсъка на Човечеството с новите технологии.

През 2015г. създава Асоциацията на Студентите Изследователи. Мисията на организацията е да променя университетската среда и да създава по-добри медицински специалисти. Година по-късно дава началото на първият биомедицински форум за студенти в България – International Biomedical Congress – Sofia. През 2018 г. става и един от учредителите на първия в България “Биотехнологичен и здравен клъстер”.

Част от The Changemakers of Bulgaria инициативата на MOVE.BG. Многократен гост-лектор в различни университети в страната на теми свързани с предприемачество, високотехнологични стартъпи и перспективата на биотехнологиите в бизнеса.