THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP151 – Фитнес с една ръка [Ratio Weekly]

И вие ли внимавате да направите ТОЧНО равен брой повторения на фитнес упражненията, които натоварват едната страна на тялото, защото иначе ще развиете мускулите неравномерно? Е, оказва се, че не е нужно да сме чак толкова стриктни… 💪💪
 
Освен за тренировки с една ръка, Петко и Никола говорят и за:
  • медикаменти за намаляване на теглото, които наистина работят;
  • наследственост на депресивни тенденции;
  • летящ старт за бебешкия микробиом след Цезарово сечение.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Тренировка за едната ръка поддържа и другата във форма (тук)
  • Нов медикамент за намаляване на теглото с революционни резултати (тук)
  • Уязвимостта за депресия може да се предава на поколението (тук)
  • Изпражнения от майката може да са от полза за бебета родени с Цезарово сечение (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.