THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP171 – Критика на диетическия разум [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, изследваме пресечните точки на науката и етиката.

В този епизод от серията “Vox Nihili” подхождаме философски към диетите и храненето.

Любо, Стоян и Кирил Русев обсъждат:

  • Каква е връзката между готвенето и времето и защо всеки готвач е един „нормализиран“ кулинарен Сизиф?
  • Какво представлява „Кантовата диета“ и ефективна ли е тя?
  • Кой е Мишел Онфре и каква е връзката му с гастрономическия онанизъм, оп, грешка: гастрономическия хедонизъм?
  • Какво всъщност ви казват, ако ви нарекат „Диафаорюс“, и какво общо има това с таблиците на Ексел?
  • Защо не трябва да ядем всичко, което „има майка или лице“?
  • Какво е орторексията и как е свързана с нормите и идентичността?
  • Има ли граници пред естетиката на храната или съществува ли ресторант, в който може да се нахраните с пържоли от труп?
  • Има ли пиян дегустатор?
  • Трябва ли да се въвеждат акцизи върху „вредните“ храни?
  • Какво представляват „политиките на хранене“ и защо някои храни се фаворизират (като СУПЕР-храни)?
  • Какво представлява т.нар. „ийт арт“ и има ли граници на експериментите с храна?
  • Каква е функцията на менюта и има ли сюжет храненето?
  • Как езикът от орган на хранещото се тяло се превръща в словестност?
  • Какво може да ни каже [за последно] „хедонистичният“ ангел?

Започнахме със задочния кулинарен „спор“ между Кант, Ницше и… Кирил. Но нещата бързо ескалираха. Както ни предупреждава френският хедонист Мишел Онфре, диетологът – тази „кръстоска между свещеник и лекар“, е враг на веселието, който ни предлага „да умрем приживе, докато все още е време“. Но възможно ли е да съществува „добър“ диетолог, който освен кулинарен педагог е и приятел на нашето тяло?

Обсъдихме всевъзможни философски теории за храненето: от храненето като запълване „дупката на глада“, отворена от необходимостта на тялото (Сартър), до храненето като изкуство, което трябва да противопоставим на всички забрани (Даниел Сапоери).

След като обсъдихме етиката и естетиката в гастрономията, се разделихме по живо по здраво, за да хапнем нещо, че окъсняхме. Не говорихме за устойчивото земеделие.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 30 март 2021 г.

Споменато в епизода

  • Гастрономическият разум. Философия на вкуса (книга), Мишел Онфре, ФРУВЕГ-ПЗП, 2011 (линк);
  • Философия на храненето (книга), Райчо Пожарлиев, Университетско издателтво „Св. Климент Охридски“, 2013 (линк, както и няколко думи от автора линк);
  • Генетика и хранене. Историята на човешкия апетит (книга), Джайлс Йоу, Гнездото, 2020 (линк);
  • Статии на Кирил Русев, Моето здраве (линк);
  • Нутрицевтиката – бъдещото име на фармацевтиката?, Стоян Ставру, Предизвикай правото!, 12 януари 2011 г. (линк).

За госта

Кирил Русев пише професионално за храна и хранене от 10 години. Старае се да държи мненията и емоциите си в различни джобове, като мненията подхранва с наука и здрав разум, а емоциите – с кулинария. Не държи да е прав на всяка цена и с готовност променя възгледите си в името на истината.

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.