THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP220 – Теория на игрите [inter alia с Васил Лозанов]

inter alia приютява гласовете от “Дискусии за наука и култура” (ДНК) – видеопроект на Ratio, който представя пресечните точки на света на учените с този на хората на изкуството.

На гости на ДНК е Никола Петров – гейм дизайнер и един от най-сладкодумните гости, а темата е точно в стихията му: настолните игри и тяхната значимост за човека и обществото.

Тъй като и Васко им е голям почитател, разговорът бързо се разгоря и се насочи към теми като:

  • какви са приликите и разликите между настолните и видеоигрите;
  • какви видове играчи можеш да срещнеш;
  • как Stranger Things помогна на ролевите игри в последните години;
  • на кои човешки способности помагат игрите;
  • как игрите помагат да учим повече и кои образователни игри са добрите образователни игри.

Ако харесвате това, което правим, ето как можете да ни подкрепите.

Дискусии за наука и култура (ДНК) е видеопоредица на Ratio, която се осъществява с подкрепата на Столична програма “Култура”.

Вметнато между другото

 

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.