THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP236 – Super Volcanoes with Robin G. Andrews [Ratio Weekly]

Тази седмица изригваме със специален гост в серията Ratio Weekly. Робин Джордж Андрюс ни разказва за супервулканите и супер вулканите (които, ако питате него, са всички). Торнадо от огън и жупел, 35-годишно изригване и лава, движеща се по нанагорнище са само част от изумителните неща, които включваме в разговора.
От епизода ще разберете:
  • По-активни ли са земните недра напоследък или вулканичните изригвания в последните годин са просто съвпадение?
  • Какви смъртоносни изненади крият вулканите освен познатата лава: отровни газове, пирокластични потоци, цунами, градушка от нажежени до червено канари и лава-надо.
  • Защо известният вулкан в Йелоустоун парк всъщност вероятно не е толкова страшен и какви невероятни вулканични зверове се крият по-близо до нас, в Европа?
  • Как изглежда вулканичната активност в други части от Слънчевата система: адовата Венера, космическите изригвания на Йо и други извънземни катаклизми.
Вулканите са като котки – всеки има свой характер! С Робин ще ви покажем някои от най-интересните от тях.
Епизодът идва точно навреме за премиерата на книгата “Super Volcanoes: What They Reveal about Earth and the Worlds Beyond”, която ще е налична ексклузивно в нашия онлайн магазин и е част от специалната ни коледна кутия.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio тук.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.