THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP272 – Ветрове [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод на “зелената издънка” „Vox Viridi“ преминахме през голям набор от метафори за една като че ли подценявана по своето културно значение природна стихия: вятъра.

Любо и Стоян разговарят с Валентин Калинов за:

 • Колко ветрове има и как ги наричаме?
 • Къде ни водят търговски ветрове и търговията с вятъра?
 • Защо не трябва нито да говориш на вятъра нито да пи… плюеш срещу вятъра?
 • Какво носят ветровете от Африка към Амазония?
 • Как според Анаксимен се сплъстяват нишките на въздуха?
 • Какво представляват кинетичните скулптури?
 • Как изглежда паноптикума на ветровете?
 • Ще могат ли да се размножават дърветата без вятъра?
 • Защо Дон Кихот се бори с вятърните мелници?
 • Какви са новите политики на вятъра?
 • Може ли да управляваме пътищата на птиците?
 • В какво ни превръща вятърът?
 • Може ли да контролираме вятъра и защо цветният детски балон не е добра идея за олицетворяване на отношенията между човека и вятъра?
 • Как Шели се обясни в любов на вятъра?

Вятърът, този глобален оплодител и контрабандист, революционер и откривател, тази чистата ярост, воля без цел, този разрушител без лице и пирограф, ваещ природата, гостуваше повече от час в подкаста с риск да се превърне в балон на каишка.

Философите в стаята се изправиха срещу цифрите на Любо, но в крайна сметка високо интелектуалният разговор демонстрира единствено всемогъществото на апейрона насред „хилавия бунт на разума“ (Камю, Вятър в Джемила)…

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук.

Дата на записа: 15 февруари 2022 г.

Споменато в епизода

 • The Winds in the World of the Ancient Mesopotamian Civilizations, Neumann, J.1977 (линк);
 • Winds in the Age of Sail, Wikipedia (линк);
 • Вятърът в Джемила, Алберт Камю, Единения (линк);
 • Да говориш на вятъра: История на идеята за комуникация (книга), Джон Дърам Питърс, 2005 (линк);
 • Въздухът и сънищата (книга), Гастон Башлар, 2007 (линк);
 • Exhalation (книга), Ted Chiang, 2008 (линк);
 • The Varieties of Scientific Experience: A Personal View of the Search for God (книга), Carl Sagan, 2007 (линк);
 • Powering the world with offshore wind, 23.11.2020 (линк);
 • Space dust collisions as a planetary escape mechanism, Arjun Berera, 2016 (линк);

„Из това пусто великолепие се разхождахме целия ден. Малко по малко вятърът, който рано следобед едва се усещаше, се засили и привечер обсеби целия пейзаж. Той хлуеше далеч от изток през едно дере в планината, засилваше се сякаш от дъното на хоризонта и се втурваше на скокове между камъните и слънцето като водопад. Свиреше неуморно сред развалините, въртеше се в кръг из котловината от камънак и пръст, изсипваше се върху камарите начупени плочи, облизваше с дъха си всяка колона и се спускаше, за да се разстеле с неистов вой по форума, зейнал към небето. Усещах, че плющя на вятъра като корабно ветрило. Бях смазан от пейзажа, с горящи очи, напукани устни и кожа тъй суха, сякаш не беше вече моя. По нея по-рано четях почерка на света. По нея се отбелязваха следите от неговата нежност и гняв, той я стопляше с летния си дъх или я хапеше със заскрежените си зъби. Но сега, протрит от вятъра, брулен в продължение на часове и зашеметен от блъскане, аз загубих усета за отпечатъците по тялото си. Подобно на заоблено от прибоя камъче се чувствах изгладен от твятъра, изтрит до дъното на душата си. Превръщах се в частица от стихията, която ме носеше из въздуха, после – във все по-голяма част, после – в самата нея и биенето на кръвта ми се смесваше с могъщите, звучни удари на вечното сърце на природата. Вятърът ме моделираше по подобие на околната пустиня и невидимата му прегръдка, грабнала ме като камък сред скалите, ми даваше самотата на стърчащата колона или на маслиновото дръвче в лятното небе. Това обилно къпане в слънцето и вятъра изцеждаше всичките ми сили. Едва долавях в себе си приглушения плясък на собствените си крила, живота, който роптаеше в мен, хилавия бунт на разума. Разнасян по четирите посоки на света, в забрава, забравил и самия себе си, скоро се слях с вятъра, а чрез него – с колоните и арката, парещия плочник и бледите планини около пустия град. И никога преди не бях се чувствал тъй откъснат от самия себе си и тъй ярко присъстващ в света.“

Алберт Камю,
Вятърът в Джемила

За госта

Валентин Калинов е психолог и философ с интерес към естетиката, феноменологията и психоанализата. Той е и преводач, а също и редактор, на ключови български преводи на книги от италиански език.

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.