fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP297 – Първата утопия [inter alia с Васил Лозанов]

С всички разочарования от човечеството, които ни донася ХХ. век, не е изненада, че антиутопиите отдавна са в своеобразен разцвет. Пефектният свят, за който древните мечтаят, вече изглежда напълно недостижим. Уелс, Замятин, Хъксли, Оруел, Бредбъри, Дик – това само неколцина по-известни в плеядата от писатели, които ни предупреждават колко още могат да се прецакат нещата. При това извън литературата имаме богати в темата кино, телевизия, комикси, игри, че дори и музика…. Много работи могат да се объркат. Но нека този път сложим розовите очила и се върнем към една не зловеща, а романтична представа. Да се разходим до острова на Томас Мор. До първата Утопия.

Този път сегменти няма, а епизодът е погълнат изцяло от литературната рубрика, в която Снежи и Васко коментират мечтаните и плашещите алтернативи, произлезли от човешкото въображение, включително:

  • какви са особеностите на постапокалиптичната и антиутопична литература;
  • защо “Пътят” на Кормак Маккарти е толкова въздействаща книга;
  • в какво най-вече се разминават наративите на Оруел и Хъксли;
  • кой е бащата на термина “утопия” и какво ни казва с нея;
  • как изглежда перфектното общество според Томас Мор;
  • можем ли да се поучим за нещо от утопийците;
  • има ли утопии отпреди “Утопия”?

Ако имате желание да заживеете на нашия утопичен остров на интелектуално спасение, достатъчно е да ни подкрепите на ratio.bg/support и пред вас ще се разкрие неподозиран културен оазис.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.