fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP351 – Проблемът с пластмасата [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днес ще чуете един по-различен епизод – част от специалната ни „тайна“ серия, достъпна само за поддръжниците на Ratio в Patreon. Вместо да говорим за актуални новини, в нея покриваме в дълбочина една конкретна тема, за която до този момент вероятно дори не сте и подозирали, че искате да научите повече.

Този път ще си говорим за пластмаса.

Представете си…28 000 гумени патета плуват свободно из световния океан. И ако тази квакаща армада звучи по-скоро умилително, няма нищо такова в цялостния проблем с пластмасата в океаните. В този епизод говорим за мащабите на проблема и някои от решенията, които в момента се изпробват за справяне с него.

Споменато в епизода

  • Обобщение на ситуацията с пластмасата в океаните: тук
  • 28 000 гумени патета за баня изхвърлени в морето: тук
  • The Ocean Cleanup: тук
  • Ocean Cleanup инициативата обявиха последния си тест за успешен: тук
  • Какви са ни вариантите да действаме с отпадъците в океаните и дали някои от решенията няма да създадат повече проблеми: тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.