THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP37 – Коронавирус [Ratio Residents]

Добавяме към медийния шум по, надяваме се, конструктивен начин – с един специален епизод на Ratio Podcast, посветен на коронавируса.

В него Никола, Петко и Любо коментират:

 • Актуалната ситуация и нещата, които знаем за вируса.
 • Любимите ни конспиративни теории около неговата поява.
 • Знаем ли каква е реалната смъртност на COVID-19?
 • Необходимите мерки, които всеки от нас е добре да вземе.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Важни ресурси

(НЕ)Кратко резюме на ситуацията до тук:

Имаме нов вирус от групата на коронавирусите, с които иначе добре се познаваме (поне 4 човешки коронавируса засягат редовно хората и предизвикват подобно на настинка заболяване). Новият вирус вероятно произлиза от някакво животно и прилича най-много на SARS (82-86% генетично сходство), но не е SARS. Такъв е горе долу процента на сходство в последователността на гените между хора и мишки, а мисля че всички ще се съгласите, че не сме мишки. Раят за всяко острозаразно вирусно заболяване е когато вируса попадне в гъстонаселен район с голямо количество податливо население. Вирусът е нов, следователно цялото население е податливо на заразяване и затова ситуацията излезе толкова бързо извън контрол и бързо обхвана всички провинции в Китай.

Причинителят на новото заболяване беше изолиран за рекордно кратко време и всички получени данни бяха предоставени на здравните власти и научната общност по целия свят. Ако живеехме преди само 150 години нямаше да знаете нищо повече от това, че някъде върлува няква чума. Безпрецедентни мерки за изолиране и ограничаване на разпространението бяха приложени особено в провинция Hubei, където е основото огнище. За разлика от епидемията със SARS през 2002-2003г. сега китайските власти оказват пълно съдействие с колегите си по света и практически всички нации са впрегнати в разрешаването на този сериозен здравен проблем.

Може и да не го вярвате основно, защото не го виждате, но сред здравните власти и отговорните органи във всички държави включително и нашата кипи усилена денонощна дейност, докато Световната здравна организация следи ситуацията и се подготвя за обявяване на пандемия, ако това се наложи. Това на този етап не се налага, защото имаме много малко случаи в повечето засегнати държави и никакво или много малко разпространение там – иначе казано, поне засега повечето са привнесени случаи на хора, които са били в активно огнище на инфекцията. Изключение правят Южна Корея, Италия, Япония и Иран. В Южна Корея и Италия имаме много случаи, защото вероятно не е протекла добра изолация на хора идващи от засегнатите райони. Изключвайки Китай, там имаме най-много нови регистрирани случаи, но и в двете държави те намаляват, като отражение на предприетите стриктни мерки за изолация, което е добре. Лошото е, че от всички европейски държави, в които можеше да се случи това, Италия е най-неподходящата бидейки рекордьор по брой международни туристи.

В Иран обаче положението е много по-неприятно. Официалните данни към момента сочат наличие на около 140 потвърдени случая, но в същия момент Кувейт, Бахрейн, Оман, Ирак, Ливан и др. околни държави докладваха серия нови случаи. Общото между всички тях е, че идват от Иран. Какъв е шанса тези хора да са били в контакт с някой от тези 140 потвърдени – твърде нисък. В същия момент заместник министъра на здравеопазването на Иран даде положителен резултат за коронавируса след като беше забелязан в доста лошо състояние по време на пресконференция. Вероятно заболяването вече е разпространило много повече от очакваното в големите градове в Иран и в следващите седмица ще добием представа за мащаба на епидемията там.

Вече излязоха първите доклади, че инкубационния период на заболяването може би е по-дълъг. Досегашните данни и мерки бяха екстраполация на това което знаем от епидемията със SARS – тогава максималния инкубационен период беше 14 дни. Новите данни сочат по-скоро 27 дни.

Това от което се опасяваха експерти също е на път да се докаже – някаква част от хората без са заразни преди да развият симптоми. Това значително усложнява обстановката и може би обяснява бързото разпространение на коронавируса.

Нищо не сочи че новия коронавирус е по-опасен от пандемичните щамове на Инфлуенца А (добре познатия ни ГРИП). Разликите са няколко – COVID-19 е малко по-заразен, по-често протича достатъчно тежко, че да изисква болнична грижа и има по-висока смъртност сред определени възрастови групи (тези над 60 години особено такива с тежки придружаващи заболявания). За сметка на това грипа е по-често разпространен и обхваща повече държави, във всеки един момент има стотици пъти повече болни, короната протича сравнително леко при млади индивиди, а децата го изкарват най-леко. Няма регистрирани смъртни случаи на деца в следствие на COVID-19. Друго неприятно нещо – съществена част от тестваните хора са били болни едновременно от грип и коронавирус, което вероятно влошава ситуацията.

Истината е, че вероятно по-опасния ни враг винаги е бил пандемичния грип, но за него знаем отдавна и дори повечето от нас не се ваксинираме. За него също няма добри медикаменти (тамифлу и разни други трябва да се взимат в много тесен период по време на инфекцията и дори тогава не са много ефективни), но въпреки това не виждаме хора, които още със ставането рано сутрин и дори по няколко пъти през нощта, отварят сайтове с карти и графики, където да следят последните ъпдейти с броя заразени с грип хора. В същия момент в някои от по-лошите дни вирусът на тривиалния грип може да убие повече хора само за ден-два отколкото короната от началото до сега. Наличието на нещо ново, непознато ни пречи да сме обективни в преценката за рисковете и ни кара да ги преекспонираме. Ширещата са паника и ужас по медиите и факта, че непрекъснато се говори с притеснение за това само допълнително нагнетява напрежението създавайки илюзията за настъпващ апокалипсис. Това само показва слабостите ни като хора и не би трябвало да е обект на внимание толкова на медицината, колкото на когнитивната психология.

Идеята на този етап е да се прекъсне разпространението на вируса, за да може да се предотврати неговото трайно установяване в популациите на хората. Иначе казано – не искаме да го видим отново през есента. Надяваме се, че настъпването на по-топло време в северното полукълбо ще прекъсне разпространението на коронавируса, така както това се случва обикновено с грипния вирус.

Факти, които не разбираме

Каквото и да си говорим обаче имаме ужасно много неща, които все още не знаем за вируса – все пак това е нов враг, който тепърва опознаваме. Факти които не разбираме:

 • Откъде тръгва цялото нещо, кое е животното първоизточник и откъде е започнала заразата? Говореше се за прилепи, змии, броненосци и какво ли още не, но няма категорични данни. Даже има данни, които сочат че заболяването може да е започнало да се разпространява тихомълкум още в средата на ноември 2019
 • Колко е максималния инкубационен период
 • Колко точно са случаите на вируса. Официалните данни показват броя хора които са дали положителен тест за коронавируса. Но това са и най-често хората, които са се почувствали зле и са отишли в болница, за да ги тестват. Тези при които имат леки или никакви симптоми никога не са се тествали, затова това което виждаме вероятно е върха на айсберга, особено в Китай. Различни експерти предполагат че може да имаме по около 20-50хил нови случая на ден само в Китай. Но да не забравяме, че модели има много и повечето със сигурност са грешни!
 • Колко е реалната смъртност – говори се за 1-2-3%. Истината е, че не знаем, защото не знаем колко са случаите и колко от сега активните случаи ще доведат до смърт. Това ще можем да го кажем точно след края на епидемията. Много вероятно е смъртността да е близка до тази при грип (под 0,1%)
 • Защо имаме толкова много смъртни случаи в Китай и особено в провинция Hubei за разлика от другите провинции?
 • Защо регистрираните случаи в Китай намаляват – това няма логика от чисто епидемиологична гледна точка?

Какво да правим и какво да не правим:

 • Не се подавайте на паника независимо от източника ѝ. Няма никакви основания за такава.
 • Стриктна лична хигиена – мийте си ръцете всеки път след като посещавате място с много хора, например закусвални, градски транспорт, офиса и т.н. Не изпадайте в хипохондрия и не си мийте ръцете по 50 пъти на ден! Това може да ви докара други здравословни проблеми.
 • Не разпространявайте паника и неверна информация. Така само спомагате за увеличаване на хаоса.
 • Броят на тестовете за коронавирус у нас са ограничени и не можем да тестваме цялата популация, а и на този етап не се налага. Не се самодиагностицирайте и не смятайте, че вие сте най-квалифицирани да определите кога и от какъв тест имате нужда. Имайте уважение към специалистите – те знаят по-добре от вас!
 • Не изисквайте от властите да прибягват към мерки, на които самите вие не сте склонни да се подложите. Проверките по летищата вероятно няма да помогнат, за да се детектира достатъчно количество от асимптоматичните случаи. За сметка на това те създават излишна суматоха по летищата. Смисъл има основно в тестването на хора пристигащи от населени места с активно разпространение на вируса, но дори това не дава 100% гаранция.
 • Ако идвате от такова населено място самоизолирайте се доколкото е възможно за поне 2 седмици и избягвайте места с много хора, като концерти, градски транспорт и обществени прояви. Следете за състоянието си и в случай на необходимост комуникирайте с личния си лекар. Избягвайте контакти с възрастни хора! Не ходете по болници и кабинети освен ако не се почувствате зле и дори тогава предупредете предварително по телефона!
 • Ако вдигнете висока температура и почнете да кашляте по-вероятно е да не е коронавирус, а грип. Което не бива да ви успокоява – грипът е тежко респираторно заболяване и може да протича много тежко, макар и сравнително рядко при млади хора. Ако симптомите продължават повече от 2-3 дни консултирайте се с личния лекар.
 • Не разграбвайте магазини и не се запасявайте с храна – на този етап нямате основание за това.
 • Маски – не се побърквайте с маските освен, ако не ви дават някакво вътрешно успокоение. Типичните платнени маски са що годе добри за блокира на малките капчици при кихане и кашляне, но не са особено ефективни да предпазват от въздушния път на пренасяне. Единствената полза от тях е при болни хора (намалява разпространението на вирусни частици) и може би при продължителен престой в болнична среда. За да са ефективни, трябва да се сменят поне веднъж на всеки 2-3 часа.
 • Прекарвайте повече време на открито, проветрявайте често вкъщи. Така намалявате шанса да се заразите с практически всички респираторни заболявания. Вирусните частици бързо се изсушават от топлината и обезвреждат от UV лъчите на слънцето.
 • Доверявайте се, вслушвайте се и изпълнявайте заръките на компетентните органи. Следете често докладите на СЗО – те са най-компетентния орган.
 • Не ходете на круиз екскурзии докато има активно разпространение от острозаразно заболяване, от което много хора изпитват ужас – ще съжалявате!

И, разбира се, проявявайте същата критичност към казаното от нас, както към информацията в други медии. Въпреки сериозната академична подготовка на Никола в сферата, този подкаст и сайтът ни не са официална медицинска информация. При симптоми на заболяване се консултирайте с вашия лекар.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.