THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP399 – Sci-Fi Science [с Виктор Данчев]

В този епизод темата за космонавтиката продължава, като Любо и Виктор Данчев, влизат в ролята на типични нърдове и разговарят за любимите ни космически филми. Фокуса, разбира се, са лазерните битки, войната в Космоса и счупената физика в тях. Как работят космическите битки във филмите и как пренасяме нашият романтизъм към военни ситуации в космоса, са само част от въпросите, които засягат.

В епизода обсъждат още:
– Имаме ли базови интуиции за форма и динамика на космически кораби, които ни чупят реализма?
– Защо Любо нищо не разбира от битки в Космоса?
– Колко бързо трябва да тичаш, за да избягаш от експлозия?

Нека силата бъде с вас!

В месеца на Космонавтиката, наш партньор в поредицата от подкасти и събития, които организираме на тази тематика, са Endurosat – българска компания за разработка на сателитни платформи и услуги. Може да разгледате по-подробно с какво се занимават на www.endurosat.com, а ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Гледайте епизода на видео

За госта

Виктор Данчев е физик и Технически директор в ЕндуроСат. Интересува се от теоретична астрофизика, физика на елементарните частици, кинетика на плазмата и физика на свръхпроводимостта. В свободното си време обича да чете и гледа sci-fi книги и филми.