THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP423 – Скорост (Към една етика на движението) [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод Любомир Бабуров и Стоян Ставру обсъждат:

– Изключение или правило са пътните произшествия?
– Какво може да очакваме от дромоманите (Пол Вирилио)?
– Защо пътищата „ограбиха“ местата?
– Какво представляват „бавновъртежите“?
– Как скоростта е свързана със свободата и стремежа „да избереш всичко“?
– Оцелява ли смисълът в „бързото“ време?
– Има ли скоростта различни лица?
– Как технологиите осигуряват скорост на икономиката?
– Има ли мисъл от разговора за скоростта?
– Може ли да различим „добра“ от „лоша“ скорост?
– Изчезват ли ритуалите?
– Как скоростта се превръща във власт?
– Какво се крие зад „темпоралния“ невротизъм?
– Ще има ли ефект от въвеждането на по-малки данъци за автомобили, които технически не могат да вдигнат над определена скорост на пътя?
– Кога автомобилите ще отстъпят ?

Макар и провокиран от конкретни събития, днешният разговор е по-скоро философски опит върху обосноваването на една етика на движението. Противопоставянето на „Бъди бърз или умри!“ на „Бързай бавно…“ като че ли е изчерпало своята острота в ерата на свръхзвуковите технологии. Култът към скоростта е превърнал бързината в универсален инструмент, а колата – в олтар на една домашна религия на ускорението. Има ли място на бавното, извън маргиналните пространства на протестната и сегрегирането култура? Могат ли да бъдат бавни „умните“ градове и възможно ли е хората да се откажат от притежаването на всички възможни места, при което пространствата девалвират до пътища? За това и за още други въпроси на дромологията разговаряхме в този епизод.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Скорост и политика(книга),Пол Вирилио, Критика и хуманизъм, София, 1992(тук),
  • Ускоряване. Промяната на времевите структури в модерността като теология на диалога(книга), Хартмут Роза, Критика и хуманизъм, София, 2015 (тук),
  • Всичко се движи по-бързо, а нищо не се променя: парадоксът на ускорението, прев. Момчил Христов, Култура, 2 юли 2010 (тук).

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.